вівторок, 31 жовтня 2023 р.

ЗУНР. Історія України – Галичина

«Нікчемний той народ, який не вшановує пам'ять своїх героїв, які боролись за волю і
незалежність своєї держави».
Йосип Сліпий

 Першого листопада є вікопомною датою в історії українського народу. В цей день на західно-українських землях після сотні літ польського і австрійського панування була створена Західно-Українська Народна Республіка. 

   У ніч на 1 листопада 1918 року відбувся «Листопадовий зрив». А 13 листопада того ж року була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), територія якої обіймала українські етнічні землі – Східну Галичину, Буковину та Закарпаття. Цього ж дня Українська Національна Рада (УНРада) ухвалила «Тимчасовий закон про державну самостійність земель бувшої Австро-Угорської монархії» і визначила назву держави ЗУНР. 

    З нагоди річниці створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини у Перегінській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка «ЗУНР. Історія України – Галичина»,  яка дає можливість користувачам більш детально ознайомитись з ключовими історичними подіями проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Епіграфом до виставки стали слова Й.Сліпого: «Нікчемний той народ, який не вшановує пам'ять своїх героїв, які боролись за волю і незалежність своєї держави».



   На книжковій виставці представленолітературу, що висвітлює тогочасні події, серед якої: П.Арсенича, «Українська Народна Республіка», Б.Тищика, «Перший листопад 1918 року на західних землях України», М.Гуцуляка та ін.

   Запрошуємо усіх читачів, зацікавлених основними проблемами та напрямами державного будівництва в Західно-Українській Народній Республіці до перегляду книжкової виставки.


Немає коментарів:

Дописати коментар