четвер, 26 жовтня 2023 р.

Возвеличим рідне слово, рідну мову вознесем

     


27 жовтня ми відзначаємо День української писемності і мови… Мова – це велике національне надбання, коштовнийй скарб, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле – народ.

   День української писемності та мови - державна свято, яке встановлено Указом президента України від 6-го листопаду 1997-го № 1241/97 і відзначалося щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Згідно з Указом Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року, День української писемності та мови тепер відзначається 27 жовтня.

   Сучасна літературна українська мова з'явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Івана  Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

    Українська мова становить величезну культурну цінність, що створювалася протягом ряду століть багатьма поколіннями українського народу в особі кращих його представників – передових письменників, вчених і культурних діячів.

          З нагоди цього свята Перегінська центральна міська бібліотека пропонує переглянути відео-екскурс «Возвеличим рідне слово, рідну мову вознесем». 








Немає коментарів:

Дописати коментар