четвер, 4 травня 2023 р.

Не загасити пам’яті вогонь

 О, мамо рідна, ти мене не жди,

Мені в наш дім ніколи не прийти.

З мойого серця мальва проросла

І кров’ю зацвіла.

Не плач, не плач, бо ти вже не одна,

Багато мальв насіяла війна.

Вони шепочуть для тебе восени:

"Засни, засни, засни, засни..."

Володимир Івасюк

   Цього року 8 травня, в День пам’яті та примирення, Україна вшановуватиме пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.

   Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом  і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати  й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і людських бід, які тривали роками.

   Війна - це трагедія і гуманітарна катастрофа, яка коштувала життя мільйонам людей і завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. У відношенні до України Друга світова війна – ще одна національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. 8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

   Мільйони жертв тоді, тисячі -  зараз. В Україні вшановують загиблих у німецько – радянській війні.

    Поки весь світ з жахом згадує 1941 – 1945 роки та повторює «Ніколи знову», росія закидаючи «Можем павтаріть», жорстоко вбиває мирне населення України, катує та ґвалтує невинних людей. Але Українці завжди пам’ятатимуть та шануватимуть загиблих у війні людей як 78 років тому, так і зараз.

   На честь відзначення Дня памʼяті та примирення і 78-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років у  Перегінській центральній міській бібліотеці організовано тематичну підбірку видань на тему «Не загасити пам’яті вогонь». В тематичній підбірці ми зібрали нові видання, які розкривають не тільки історичну  світову панораму воєнних років, а й торкаються питання переосмислення питань подвигу, національної ідентичності, життя людей в землях захоплених нацистською Німеччиною.



    У ці дні ми згадуємо про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловлюємо подяку та повагу всім борцям проти нацизму, увічнюємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки. 

   Ми пам’ятаємо та шануємо кожну людину, яка полегла у війні за свободу України.

Вклонімося усім полеглим, схилимо голови в журбі й задумі. Покладімо квіти до могил, в молитві пом’янімо всіх, хто не повернувся з тієї проклятої для всього світу війни.


Немає коментарів:

Дописати коментар