вівторок, 30 травня 2023 р.

НІ – палінню! ТАК – спорту!

   


31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

  За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає майже 6 мільйонів людей, з яких понад 5 мільйонів випадків смерті реєструється серед нинішніх та колишніх споживачів тютюну і більш ніж 600 000 смертей — серед людей, які піддаються впливу пасивного куріння .

   У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

   Куріння тютюну стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок. Більшість майбутніх курців втягуються в куріння в дитячому та юнацькому віці. Саме вони є тим резервом, який постійно поповнює ряди дорослих курців.        Україна – серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії.

   Про вплив тютюнопаління на організм людини та про те, як позбутися цієї шкідливої звички можна дізнатись, переглянувши виставку – інсталяцію «НІ – палінню! ТАК – спорту!», присвячену Дню боротьби з тютюнопалінням, яка діє в Перегінській центральній міській бібліотеці.

 
      На виставці представлені такі видання: «Вибирай сам: бути здоровим чи бути залежним», «Запобігання хронічному бронхітові», Бахур В. Т. «Від першої цигарки до раку», Вагнер Р. І., Валдіна О. А. «Не кури», Кулачковський Ю. В., Шуфлат А. М. «Як запобігти захворюванням органів дихання» та інші. Усі  представлені матеріали інформують про природу та клініку наслідків тютюнопаління, а також формують відповідальне ставлення не лише до себе, а й до нащадків. Вони спонукають відвідувачів подумати над  життєвими пріоритетами, розуміючи, що активне або пасивне паління сьогодні – це зниження пізнавальної активності, погіршення здоров’я, порушення репродуктивної функції завтра.

           Запрошуємо всіх небайдужих людей до цікавого та змістовного перегляду виставки.

                                 Бажаємо гарного вам  здоров’я !


Немає коментарів:

Дописати коментар