вівторок, 23 травня 2023 р.

«Наші витоки, наші джерела: місія братів Кирила та Мефодія»


   Щорічно 24 травня всі слов’янські країни відзначають День слов’янської писемності і культури. Культура та писемність – основа існування будь-якого народу, його «генетичний код» та національна скарбниця. І цього ж дня вшановують пам’ять рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. Сьогодні ми сприймаємо абетку як належне, забуваючи про те, який це незвичайний винахід. Цінність алфавіту полягає у витонченій простоті, у здатності виражати широкий діапазон звуків за допомогою двадцяти-тридцяти окремих букв. Слов’янська мова після грецької та латинської стала третьою мовою у середньовічній Європі, на якому поширювалося слово Боже.

   Брати Кирило і Мефодій народилися у ІХ столітті в грецькому місті Солунь у сім'ї воєначальника.

   Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької. Аби передати фонетичні особливості слов'янської звукової системи, він доповнив абетку новими буквами, запозиченими з глаголиці. Згодом глаголиця лягла в основу кирилиці, на основі якої склалися алфавіти багатьох слов’янських народів.

   Запровадження кирилиці стало величезним культурним зрушенням в історії слов’янських народів, адже сприяло поступовому формуванню у них власних мов, традицій, освіти й культури загалом.

     Перегінська центральна міська бібліотека пропонує переглянути мовознавчу виставку   «Наші витоки, наші джерела: місія братів Кирила та Мефодія». На ній представлені  різноманіття української книги: починаючи з книг, які вважаються пам’ятками стародавньої української літератури («Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім» та ін.).

   Тож шануймо свою історію, оберігаймо культурну спадщину рідного народу та цінуймо розмаїття українського слова.

Запрошуємо всіх небайдужих людей до перегляду виставки.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар