четвер, 28 вересня 2023 р.

Бабин Яр – подих вічного болю


               Нестерпним болем повен Бабин Яр.
             Тисячоліттям тугою волає.
             Безсилі тиша тут і календар.
             І берегів у пам’яті немає.
                                                П. Маркіш 

     29 вересня 2023 року Україна і світ відзначають 82-і роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

     У 1941 році в урочищі «Бабин Яр» нацисти лише за 29-30 вересня розстріляли понад 30 тисяч людей. Впродовж 1941-1943 років у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

   Ці трагічні події відомі як символ «Голокосту від куль» і нацистської  політики масового знищення населення. Жертвами злочину стали понад сто тисяч людей – військовополонених і цивільних громадян, серед яких представники єврейської національності і ті, хто намагався їх  урятувати, українці, роми, караїми, учасники українського визвольного руху, заручники, «саботажники», порушники комендантської години, пацієнти психіатричної клініки. Розстріли в Бабиному Яру відбувалися майже щоденно понад два роки від вступу нацистів та їхніх союзників до Києва вересні 1941-го і до завершення окупації міста в листопаді 1943 року. За цей час було знищене практично все єврейське населення міста.

   Трагедія, що відбулась, увійшла в історію як одна з наймасовіших акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни, а Бабин Яр став назавжди символом Катастрофи і єврейського Голокосту у Європі.

   Урочище Бабин Яр у місті Києві – можливо, найбільш жахливий, але далеко не єдиний символ Голокосту в Україні. Масові страти людей за національною, етнічною, расовою, культурною, релігійною та класовою ознаками проводилися тоталітарними режимами у минулому столітті на всій території України.

   28 вересня 2023 р. у Перегінській центральній міській бібліотеці організована книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Бабин Яр – подих вічного болю»  приурочена до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру, на виставці представлені матеріали, публікації, прозові та поетичні твори, що розкривають тему трагедії Бабиного Яру на тлі подій Другої світової війни.

  До уваги користувачів пропонується література даної тематики з фонду Перегінської центральної міської бібліотеки.

  Токож запрошуємо всіх, кому не байдужа наша історія, до переглядувідео-спомину "Покличемо пам'ять у свідки".

                                               Чекаємо зустрічі з вами.



Немає коментарів:

Дописати коментар