вівторок, 26 вересня 2023 р.

Туристичними стежками краю

 


Щорічно 27 вересня всі любителі подорожей відзначають Всесвітній день туризму та День туризму в Україні. Це свято заснували члени Всесвітньої туристичної організації у 1979 році.

   З нагоди цього свята Перегінська центральна міська бібліотека долучилась до відзначення його та запрошує своїх користувачів на історико-етнографічний відео-маршрут «Туристичними стежками краю», мета якого – показати   історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, красиве та унікальне обличчя нашого бойківського куточка, в якому ми живемо.

Шановні користувачі, жителі та гості Перегінська та громади!

   Якщо Ви проживаєте чи приїхали в  нашу Територіальну Громаду і хочете побачити казку наяву і відчути непідробну єдність із природою та відвідати цікаві історичні пам’ятки, тоді запрошуємо помандрувати із нами.

   Свій маршрут розпочнемо, відвідавши Музей історії смт. Перегінське та національно-визвольної боротьби, а також Перегінський Замок.

   Пізнавальним об’єктом у с. Небилів є Пам'ятник першим офіційно зареєстрованим українським іммігрантам в Канаді Івану Пилипову та Василю Єлиняк.

   Наш край милує око також старовинними бойківськими Божими храмами. Iз далекого минулого дійшли до нас дерев’яні церкви. В селі Сливки є архітектурна пам’ятка ХVІІ ст. – церква святого Миколая Чудотворця. А ще дуже цікавим та корисним стане для Вас відвідання Святопокровського Монастиря на горі Чуриків, що в с. Закерничне. 

   Слідуючі цікаві об’єкти є в с. Ясень, а саме - Музей Івана Вагилевича та Хрест «В пам’ять святої тверезості».

   Цікавий для туристів наш край і своїми історичними пам’ятками. До наших днів збереглися: Ангелівська доменна піч, або  Ангелівська домна (домниця) — найстаріша на території України доменна піч з числа тих, що збереглися. Пам’ятка архітектури;

  “Кедрова палата” (або її ще називають дачею Шептицького) в урочищі Підлюте, сьогодні служить резиденцією українських митрополитів греко-католицької церкви і приймає гостей.

   Стрімкі смерічки зустрічатимуть Вас, незвідані стежки заведуть в чарівні куточки з дзвінкими потоками і рідкісними рослинами. Перед Вами відкриються величні вершини й квітучі полонини і тоді Ви зможете потрапити на богослужіння  у монастирі в урочищі  Лужки. Одержавши духовну підтримку, на Вас чекає ще одне чарівне місце – це Гірське озеро Росохан, розташоване на схилах хребта Аршиця на висоті 1120 м  і живиться водами з гори Верх-Менчелик (1554 м).

Озерна площа — 500 квадратних метрів, у глибину — від 2.8 до 4.5 метрів.

  А якщо зумієте підкорити хоча б одну із Карпатських вершин , тоді Ваша мрія здійснилась, Ви одержали задоволення від власних досягнень, відчули свободу та красу, яку Ви побачили з гірської висоти.

   Вас зацікавила наша пропозиція? Тоді – в щасливу путь! Запрошуємо на історико-етнографічний відео-маршрут «Туристичними стежками краю». 





Немає коментарів:

Дописати коментар