понеділок, 20 лютого 2023 р.

Вони сотнею пішли на небо

                                                                                                            

                                              "А український дух ординцям не убити,

Народ наш був і є – в нас європейська путь!

Бринить життя струна, весна, і зійде жито

Й герої серед нас, бо в пам’яті живуть!»

 Я. Ткачівський

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме в ці дні, дев’ять років тому, під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею.

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013 – 2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

Історія України мала багато трагічних періодів, коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинилися під загрозою. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.

Нині знову прийшов цей час – час вибору між свободою і рабством, світлим майбутнім та темним минулим, справедливістю та тиранією. На Майдані пліч-о- пліч стали українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини і білоруси. Їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній країні.

Спочатку вони вимагали право вибору. Потім їм довелось вимагати право жити.

І хоч кулі снайперів – це вагомий аргумент, але ні кулі, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти цих людей. Вони гинули, та не здавались…

  Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану, і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна Сотня». А так все починалося. 

Працівники бібліотек взяли участь у поминальному віче на площі біля стели Героям Небесної Сотні

   До Дня вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, в Перегінській центральній міській бібліотеці організовано виставку – фоторепортаж «Вони сотнею пішли на небо». На виставці представлені світлини героїв Небесної сотні, фотографії з Майдану, переглянувши які можна ще і ще раз пригадати, як розпочиналась і тривала Революція Гідності.


Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні та всім воїнам АТО, в т.ч. нашим землякам,   які поклали своє життя, захищаючи незалежність і майбутнє нашої Батьківщини.

Герої не вмирають! А живуть в наших душах, торкаються струн нашого серця.

Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони будуть жити в нашій пам’яті. 

Слава Україні! Героям Слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар