вівторок, 21 лютого 2023 р.

Відчуй смак рідної мови (21 лютого – Міжнародний день рідної мови)


 


Коли забув ти рідну мову 


                                        яка б та мова не була –

   ти втратив корінь і основу,

                                                                                      ти обчухрав себе до тла…

Д. Білоус

     


                   Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж у 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні. 

  День рідної мови відзначає кожна культурна людина, яка усвідомлює, що мова є безцінним надбанням людства.

   «Відчуй смак рідної мови», саме під такою назвою в Перегінській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка. Матеріали, представлені на виставці, знайомлять з історією походження української мови, народною мудрістю рідного слова. Для всіх, хто бажає знати більше цікавого і корисного про нашу мову, стане у нагоді науково-популярна та навчальна література, література з культури мовлення, а також добрі порадники та помічники – словники.

        Світ захоплюється українською мовою, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі.

У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу.

За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.

Мова – це міцний щит проти ворога. Сьогодні, як ніколи, важливо зміцнити мовну стійкість всієї України. Адже, чия мова – того й влада – говорить народна мудрість. Однак, ще далеко не всі українці збагнули це, та нерідко послуговуються мовою окупанта. Це знищує українську мову та паплюжить пам’ять загиблих у боротьбі проти гнобителів за українську державу. 

Наш пращури подарували нам цінний скарб – прекрасну мову. Тож, бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо, пропагуймо, збагачуймо нашу солов’їну, Уній безсмертя Духу нашого народу, це мова Героїв.

Нехай українське слово не замовкає ніколи і звучить на славу нації. 


Немає коментарів:

Дописати коментар