четвер, 20 травня 2021 р.

«А мати вишивала рушники думками й українськими піснями».

                                                                                                             

             


                                                                                               Одягнімо, друже, вишиванки –

Наш чарівний український стрій.

Не для когось, не для забаганки,

А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,

Як одвічний предків талісман.

Хай не буде серед нас байдужих

І один в нас буде отаман.

   Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов'янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом.

   У третій четвер місяця, цього року 20 травня, українці за традицією святкують День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.

   Ми пропонуємо всім бажаючим здійснити цікаву подорож в історію     українського етнічного бренду – вишивки, і допоможе в цьому наша народознавча книжкова виставка «Вишиванковий розмай», яка організована у Перегінській центральній міській бібліотеці для того, щоб підтримати сутність української вишивки, зберегти та популяризувати славні українські традиції серед молоді.


А також  бібліотекарі зібрали  на абонементі  виставку домашнього вишиття «А мати вишивала рушники думками й українськими  піснями». На виставці представлені роботи майстринь :Ліди Мельник, Лесі Вашкур, Ірини Мельник, Галини Василів, Ірини Бурмас, Ярослави Мельник. Вийняті і представлені з бабусиної скрині старі рушники, вишиті сорочки. Різні за стилями і технікою, кольорами та формами всі вони притягають увагу, захоплюють фантазією майстрів. 


    Нещодавно наша поетеса Наталя  Данилюк взяла участь у конкурсі «З Днем вишиванки», який організувала поетична  спільнота «Стан душі моєї» і була нагороджена Дипломом за зайняте ІІ місце. Пропонуємо увазі користувачів вірш «Скриня» у виконанні Віри Абрам.


В цей день працівники бібліотеки прийшли на роботу у своїх вишиванках та взяли участь у флешмобі "Одягни вишиванку".




     Вишиті рушники здавна були поширені на Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходились без рушників, які, крім декоративного навантаження, мали великий образно-символічний зміст. Рушники завжди висіли на покуті, святому місці, де збирається вся родина на трапезу, освячуючи її молитвою. По суті рушники виконували роль тих же святих образів. 

Висить рушник у хаті на кілочку,

Калина червоніє на столі,

А біля неї – жовті колосочки,

Мов пустотливі братики малі,

Це все – моя земля, моя Вкраїна,

Це рук моєї матері тепло,

І цей рушник, яким і дочку й сина

Благословляє мати на добро.

   Вишитий український рушник пройшов крізь віки і нині щедро розстелений для всіх, хто не черствіє душею, близьким і далеким друзям і гостям. То ж нехай цей символ завжди буде у Вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.

   Вишиванка, чи то вишита сорочка, – це для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята – це символ приналежності до роду та нації. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів – усе це і є вишиванка. А ще з вишиванкою пов’язана вся багатовікова історія українського народу.

   Вишиванка – це оберіг, який захищає від всього злого  та приносить здоров’я і багатство.  Саме про красу та технологію вишивання ви зможете детальніше дізнатися, завітавши  до Перегінської центральної міської бібліотеки  та переглянути  народознавчу виставку «А мати вишивала рушники думками й українськими  піснями».


Немає коментарів:

Дописати коментар