вівторок, 16 квітня 2024 р.

Робоча зустріч Перегінського бюро безоплатної допомоги з працівниками бібліотек

    Юристами сектору «Перегінське бюро правничої допомоги» Калуського відділу правничої допомоги Західного управління правничої допомоги Західного міжрегіонального центру з надання правничої допомоги Ольгою Матіїв та Іриною Гайдук на базі консультаційного пункту Перегінської центральної міської бібліотеки 11 квітня проведено тематичну робочу зустріч з працівниками бібліотеки та мешканцями Перегінської громади, щодо домашнього насильства під час війни.

   Повномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі й раніше. Домашнє насильство є одним із тих явищ, яке у період війни може лише загострюватися і при цьому залишатися невидимим.

   На зустрічі фахівці бюро з присутніми обговорили основні ознаки насильства та методи протидії, а також поговорили про відповідальність, яку несуть особи, що вчинили домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

  Першим кроком у боротьбі з домашнім насильством є розуміння, що відбувається саме домашнє насильство. Для нього характерна повторюваність, інколи воно може тривати десятиліттями.

Домашнє насильство можуть вчиняти:

чоловік щодо дружини, дружина щодо чоловіка (у тому числі колишньої/го);

дорослі діти щодо батьків, батьки щодо дітей;

люди, що разом проживають і ведуть спільне господарство, однак не є родичами тощо.

   Юристом бюро Іриною Гайдук проінформовано присутніх про відповідальність за вчинення даного правопорушення, це адміністративна, цивільно-правова та кримінальна відповідальність. Також, наголошено постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно допомогу юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правничої допомоги.

   Юристом бюро Ольгою Матіїв, надано контакти, куди потрібно звертатись постраждалим від домашнього насильства:

1547 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів.

116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка.

116 111 (з мобільного) 0 800 500 225 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія для дітей та молоді

   Після проведеної зустрічі було здійснено особистий прийом громадян. Окрім того, всі бажаючі отримати інформаційні буклети «БПД».

   Нагадуємо, за отримання консультації та захисту своїх прав мешканцям громади можна звернутися до Перегінського бюро правничої допомоги за адресою: с. Небилів, вул. Незалежності, 32, тел.: 068 632 88 09. Також діє цілодобова гаряча лінія безоплатної правничої допомоги тел.: 0800 213 103.


Немає коментарів:

Дописати коментар