середу, 20 березня 2024 р.

Іван Мазепа. На терезах вічності

 

      20 березня виповнюється 385 років від дня народження гетьмана Івана Мазепи. До цієї дати працівники Перегінської  центральної міської бібліотеки провели для учнів старших класів історичну візитку «Іван Мазепа: погляд крізь століття».Старшокласники дізнались про життя і діяльність гетьмана Івана Мазепи.

    


      Далекоглядний дипломат, мудрий полководець, політолог та людина закохана в мистецтво, музикант та поет, ловелас та вірний сімянин, Символ прагнення до свободи – все це про відомого гетьмана України.

     Учні отримали цікаву інформацію про меценатську діяльність Івана Степановича. Гетьман щедро фінансував розвиток вітчизняної науки, освіти, мистецтва, книгодрукування. Пожертви гетьмана змінили архітектурні обриси багатьох міст, зокрема, Києва, Батурина, Чернігова, Переяслава, Глухова, Лубен та ін. Зявився навіть термін «мазепинське барокко». За гетьманування Івана Мазепи збудовано та відреставровано понад десятки храмів.

      Імя Івана Мазепи для багатьох поколінь українства було і є символом та взірцем жертовного служіння українському народові. Політика, який за часів протистояння зміг обєднати Лівобережну та Правобережну Україну. Отже, якщо запорізьке козацтво сформувало душу українського народу, а Хмельниччина надихнула його на державність, то Мазепа підняв на високий рівень інтелект, духовність і національну самосвідомість України, поставивши її поряд з високо розвинутими європейськими країнами.

    В  читальному залі оформлено книжкову виставку-персоналію  «Іван Мазепа. На терезах вічності», на якій представлено документи з фондів бібліотеки.

     Тож запрошуємо завітати до бібліотеки та долучитися до перегляду книжкової виставки.

Чекаємо на зустріч з вами.


Немає коментарів:

Дописати коментар