понеділок, 19 лютого 2024 р.

Цінуй своє, шануймо символи

   19 лютого День Державного Герба України. Саме 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців.


   Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х – 19 лютого в Україні відзначають День Державного Герба.


  Тризуб – це символ нашої країни, її велич та оберіг. Пишаймося та прославляємо на весь світ. Перегінська центральна міська бібліотека підготувала цікаві факти про український символ.
  Для українців тризуб є символом нерозривного зв’язку із Вітчизною. У різні періоди історії української держави він також був символом боротьби за незалежність.
   У давні часи цей знак використовували в якості оберега. Археологи знаходили його зображення у багатьох  пам’ятках  культури, датованих ще з І століття нашої ери.
Існує близько 30 теорій походження і значення тризуба (зокрема, сокіл, якір, символ триєдності світу).
  За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі та настінних розписах. Посли київського князя Ігоря при укладанні договорів із візантійцями мали свої печатки з цим символом. Київський князь Володимир Святославович карбував даний знак на монетах – з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого був сам тризуб.


Немає коментарів:

Дописати коментар