четвер, 14 грудня 2023 р.

Без права на забуття

 


   14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС –  людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію X X  ст. що сталося 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. 

   Насамперед це день мужніх та самовідданих людей, які прийняли доленосний виклик – захистити  не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного  впливу зруйнованого внаслідок аварії  Чорнобильській АЕС енергоблоку.

   Аварія, що сталася в квітні 1986 р. на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільш катастроф в історії людства.

   Лише завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.  

   Проходять роки ,але незмінною залишається найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха і віддали своє життя та здоров’я заради життів мільйонів інших громадян. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом.

   До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в Перегінській центральній міській бібліотеці підготовлено тематичну книжкову виставку «Без права на забуття», присвячену дню вшанування тих, хто невимовно вніс свій внесок у ліквідацію на Чорнобильській АЕС. Увагу користувачів привернула  краєзнавча книга «Чорнобиль: пам»ять жива». Серед ліквідаторів наслідків катастрофи було чимало мешканців нашого краю, які не шкодуючи свого здоров’я і життя працювали в зоні радіаційного лиха. І в цій книзі зібрані спогади ліквідаторів наслідків аварії.




                              

Це свято пам’яті, яке нагадує нам про мужність, самопожертву та необхідність  пам’яті для майбутніх поколінь. Нехай книги цієї виставки стануть своєрідним артефактом, який несе у собі уроки історії та  пам’ять про тих, хто встояв у часи великого випробування. Страшні події 1986 ніколи не зітруться з пам’яті теперішніх та майбутніх поколінь. 14 грудня ми згадуємо тих, чиє життя забрав Чорнобиль, і намагаємося вирішити безліч проблем тих, хто втратив здоров’я на ліквідації чорнобильської аварії.

 Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які проживають на території нашої громади.


Немає коментарів:

Дописати коментар