понеділок, 11 грудня 2023 р.

Я людина, я маю право!

 10 грудня відзначається міжнародний День прав людини.  Цей день знаменує річницю ухвалення Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права та свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на життя, свободу і особисту недоторканність та інші). Декларація 1948 року  не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки з  даного питання. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Багато країн (в тому числі й Україна) включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини.

Загальна декларація прав людини – це заклик до людей жити в умовах демократії, за законами демократії та розбудовуючи демократію, ґрунтуючись на правах людини.

Серед перелічених прав у декларації  є: право на життя, гідність, свободу й особисту недоторканність, право на відпочинок, право на освіту. Саме про них йде мова  у  відеоінформації «Я людина, я маю право!», яку підготували працівники Перегінської центральної міської бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар