вівторок, 5 грудня 2023 р.

Голосні читання віршів Оксани Рубаняк із книги «Назустріч смерті»

 


#тиждень_читання_2023

#бути_своїми

   6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято – День Збройних Сил України – свято справжньої мужності, героїзму і відваги.

     День Збройних сил України – це насамперед почесне свято тих, хто захищає нашу державу, а в нинішній час це свято Героїв, які віддано  захищають рідну державу від навалу ординців. 

    Цій темі і тим відважним Героям України присвятила свою збірку поезій «Назустріч смерті» 20-ти річна кулеметниця з Верховинщини Оксана Рубаняк. Військовослужбовиця виконує бойові завдання на Донеччині у складі кулеметного взводу 72-ї окремої механізованої бригади та відважно бореться із російським окупантом. Окрім цього на передовій встигає писати вірші. Нещодавно збірку придбала для своїх користувачів Перегінська центральна міська бібліотека.

                                                    

    Поетична збірка «Назустріч смерті» - це книжка не про метафоричну чи уявну мандрівку, а про реальну дорогу, яка приводить тільки до двох станцій: життя або смерті... Вірші, які вміщені у цій збірці, навряд чи чекали натхнення, а скоріше за все шукали можливості бути почутими поміж невпинних артилерійських обстрілів, стрілецьких боїв, нещадних наступів та неминучих штурмів. Ця поезія не гіперболізована форма вияву особистих вражень і навіть не рефлексивна течія неконтрольованих емоцій. Ця поезія - невелика частина тої правди, яку можна написати на звитку паперу з думкою, що хтось колись бодай дотично відчує той стан, коли смерть вичікує момент твоєї найбільшої слабкості, а ворог вловлює твій подих через оптичний приціл.

     Коментуючи цю книгу український літературний критик, літературознавець, есеїст Євген Баран  відзначив значимість цих віршів такими словами « Не знаю, що сказати, але знаю, що ціна книжки Оксани Рубаняк не літературна. Ціна книжки в боротьбі між Життям і Смертю. І переможе у ній не вмілий, а той, кому пощастить…»

    В переддень відзначення дня Збройних сил України, а також проведення «Національного тижня читання» працівники бібліотеки  вітають всіх доблесних і хоробрих чоловіків і жінок, які потужною стіною захищають свою рідну Україну від окупанта! Неможливо висловити словами нашу безмежну вдячність. Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому цілими і неушкодженими, і принести із собою ПЕРЕМОГУ! А для всіх захисників, для всіх користувачів пропонуємо голосні читання поезій із збірки Оксани Рубаняк  «Назустріч смерті».

                                  Вірші читають учні 10-Б класу Перегінського ліцею №2

                                                                  Слава ЗСУ! Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар