середу, 13 грудня 2023 р.

«Микола Хвильовий – основоположник справжньої української прози»

   Сьогодні 13 грудня відмічаємо 130  років від дня народження відомого українського прозаїка, публіциста Миколи Хвильвого  (М.Г. Фітільова) (1893-1933) та в рамках завершення Національного тижня читання, в Перегінській центральній міській бібліотеці проведено літературну годину «Талант, що прагнув до зірок», на яку завітали учні 10-Б  Перегінського ліцею № 2.


  А також розгорнуто тематичну викладку літератури «Микола Хвильовий – основоположник справжньої української прози», на виставці представлені художні книги письменника, літературно-критичні видання.


  Микола  Хвильовий (Микола Григорович Фітільов) (1893-1933) – культовий український письменник, який випередив свій час. Автор новел, оповідань, повістей і памфлетів. За своє недовге життя став однією з ключових та найтрагічніших фігур національної літератури, один з представників «Розстріляного відродження». Як людина, для деяких міг стати неоднозначним, але в історію увійшов як емоційний, прогресивний та високо інтелігентний інтелектуал. Митець, що усіляко підтримував та впроваджував україноцентризм, будував ідеологію національно-культурного відродження України й виступав за інтеграцію українського в європейську та світову культуру.

  Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну. Книжки можуть стати нашим захистом і нашою зброєю, друзями і порадниками, вчителями і лікарями. Акція допоможе привернути  увагу до можливості і приємності   читання, надихнути українців відвідати бібліотеку чи книгарню.

 Запрошуємо читачів до бібліотеки для ознайомлення із  творчістю письменника Миколи Хвильового.










Немає коментарів:

Дописати коментар