вівторок, 14 березня 2023 р.

ДОБРОВОЛЕЦЬ – ЦЕ ПОКЛИК СЕРЦЯ

    17 січня 2017 р. Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві було прийнято постанову «Про встановлення Дня українського добровольця». Вирішено відзначати його в Україні 14 березня, тому що саме в цей день 2014 р. перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці, що під Києвом, для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ - батальйон оперативного призначення Національної гвардії України ім. Кульчицького.

    Українські добровольці – це символ героїзму, патріотизму та відваги. І сьогодні, в час російсько-української війни, це свято надзвичайно актуальне, адже саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму – вдається зупиняти російського агресора.

   Феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ - воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну. Інший приклад - легіон Українських Січових Стрільців, до лав якого в той час записалося майже 20 тисяч добровольців, але згодом австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС. Потім було полум'я Другої світової - і знову добровольці першими стали на захист вітчизни.

   Новіший приклад - це Революція Гідності. В ті дні тисячі українських громадян спочатку пішли на майдани країни, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній російській армії.

        Більше дізнатися про добровольців та добровольчий рух ви зможете, завітавши до  Перегінської центральної міської бібліотеки та переглянувши книжково-ілюстративну виставку-дату «Доброволець – взірець патріотизму». Тож запрошуємо всіх на перегляд книжкової експозиції.



      Українські добровольці стали гордістю українського народу. І сьогодні ми вшановуємо нашихдобровольців, які з гідністю і мужністю протистоять ворожим атакам, захищаючи цілісність нашої держави України.

   Низький уклін вам, наші захисники, Божого захисту і щирі слова подяки кожному із вас за незламність бойового духу, приклад відповідальності за долю нації і держави.

   Найщиріші вітання і шана усім нашим землякам - добровольцям та волонтерам, за безкорисливу, свідому, добровільну працю на благо процвітання і миру на рідній землі. Хай береже Вас Господь!

 І нехай запанує мир на нашій землі!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар