середа, 21 грудня 2022 р.

«Мужність і біль Чорнобиля»

 


   14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, також відомий як День ліквідатора. День встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС. 

   Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків трагедії, багато з яких заплатили за це власними життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію  та врятувати країну і світ радіаційного забруднення.

   Цьогоріч ми вшановуємо 36 – ті роковини від дня найстрашнішої техногенної катастрофи в історії людства.

   В Перегінській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка – реквієм «Мужність і біль Чорнобиля». На виставці представлені монографії, збірки документів, спогади учасників ліквідації аварії. Зокрема, привернуть увагу читачів такі видання: «Біль і тривоги Чорнобиля», «Чорнобиль: події і уроки», М. Загреби «Під полиновою зорею», «Чорнобильський репортаж», Івана Драча «Чорнобильська мадонна» та інші. 

   А по книзі «Чорнобиль: пам»ять жива» , яку видала Рожнятівська ЦБС за спогадами ліквідаторів наслідків аварії з Рожнятівщини\, проведено бесіду – спогад. Усі ці твори зіткані із правди, скорботи й мужності людей, які увібрали в своє серце біль Чорнобильського лихоліття.

   Наш обов’язок – пам’ятати про учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які є прикладом мужності, самовідданості та високого професіоналізму та не допустити повторення жахливих подій 1986 року.                       


Немає коментарів:

Дописати коментар