середа, 7 грудня 2022 р.

7 грудня - День української хустки


     7 грудня відзначатиметься Всесвітній день української хустки.

     Це Свято започатковано зовсім недавно, але яке ж воно наше і справжнє!!! Яка вона красива, розкішна, багата, різна і неймовірно жіноча – українська хустка!!!

   Здавна хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це – невід’ємна частина української культурної спадщини.

      До Дня хустки в Україні працівники  відділу та закладів культури Перегінської селищної ради долучитися до флешмобу «Незбагненне диво – українська хустка». 

   «Мамина хустка – оберіг родини», «Хустино, хустино, чи біла, чи синя – мені ти миліша усяких обнов. Хустино, хустино, як ласка родинна, як вірності пісня про щиру любов», - слова поета – пісняра Вадима Крищенка.  

     Хустка – візитна картка її власника, яка передавалася з роду в рід, як реліквія, як пам’ять роду. Хустка – це і оберіг, і прекрасний подарунок.

     Тарас Шевченко у поемі «Хустина» писав» «Ой хустино, хустиночко! Мережина, шита».

     Тарас Григорович описав козацький звичай: якщо козака хоронили з почестями, то його клали в домовину, накриваючи червоною штайкою, а сідло коня накривали хустиною: «Ведуть коня вороного, розбиті копита… А на ньому сіделечко хустиною вкрите».

    Хустина на спеченій хлібині, на дитячій колисці… Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому, як у пісні співається: «Два рушники – старостам, третій молодому, і ще йому подарую хусточку шовкову…»

       Коли говоримо про хустку, неодмінно згадуємо матерів, бабусь. Згадуємо які і як носили вони хустки: біленькі у свята, картаті – вдома, квітчасті – до церкви чи на весілля.

     Зараз, як ніколи, ми маємо підтримувати свою культуру, свої українські традиції та приділяти увагу своїй культурній спадщині. Запрошуємо всіх охочих долучитися до флешмобу «Незбагненне диво – українська хустка».

Будьте красиві і привабливі! 


Немає коментарів:

Дописати коментар