четвер, 1 грудня 2022 р.

«Григорій Савич Сковорода – народний мислитель, просвітитель і письменник»

    З нагоди відзначення 300 – річчя від дня народження видатного українського філософа – містика, письменника, педагога, богослова, мандрівника Григорія Савича Сковороди в Перегінській центральній міській бібліотеці діє тематична книжкова виставка «Григорій Савич Сковорода – народний мислитель, просвітитель і письменник».

     І перша асоціація з його іменем виринає вислів: «Світ ловив мене, але не впіймав», як символ на купюрі у п’ятсот  гривень, пригадується пам’ятник біля Києво – Могилянської академії, постає цілісний образ майстра афоризмів, поета, байкаря, філософа  – зі шкільної програми.

   Та це була настільки неординарна особистість, що порушувала всі загальноприйняті уявлення, а масштаб його діяльності  важко переоцінити.

   Ще зі школи образ Сковороди асоціюється образом бродячого чоловіка, який ходив по селах, проповідуючи свою філософію і живучи по чужих хатах. Але це було далеко не так. Він дійсно любив ходити пішки та влітку жив у лісах – полях, а взимку по хатах та монастирях. Бувши великим аскетом, полюбляв вишукані та дорогі речі. Так, наприклад, його друзі з елітних кіл щедро обдаровували Григорія Савича – висилали йому вишукані речі, одяг, найдорожчі інструменти виконані на замовлення за кордоном (бо на дешевих він не любив грати), сир пармезан, який привозили спеціально для нього  з Європи. В його торбинці завжди були елітні трубки з тютюном та пляшечка бургундського вина. І в цьому вгадується особливий підхід до життя великого мислителя, як найвищої цінності, дарованої нам  Вищем.

   Спав він не більше чотирьох годин на добу. Був завжди веселий, бадьорий, активний, добродушний. З однією сумкою через плече, з Біблією і сопілкою він мандрував по селах і маєтках втішаючи всіх хто звертався до нього за порадою. Таким і запам’ятався для сучасників.

   Багато цікавих фактів, афоризмів, справ вмістилося в його життя. Про все це можна прочитати в книгах, що представлені на нашій виставці. В основі задуму виставки – візуалізувати духовну спадщину філософа, спонукати користувачів бібліотеки замислитись над глибиною його думки, озброїтись сковородинівською мудрістю, яка б полегшила сприйняття викликів воєнного часу. Сподіваємось, що філософська мудрість Григорія Сковороди в умовах війни, допоможе користувачам виставки віднайти душевну рівновагу та віру в перемогу добра над злом.

   Працівники та користувачі Перегінської центральної міської бібліотеки взяли участь у флеш-мобі «Читаємо афоризми Григорія Сковороди».


   Григорій Сковорода  залишається видатною постаттю в культурному, філософському житті не тільки України, а і всьому світі.

  Дата 300 – річного ювілею відомого українця увійшла до переліку  ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар