четвер, 4 листопада 2021 р.

Коштовний скарб народу – українська мова

                          

   

    9 листопада – День української писемності та мови. 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

   Це свято  нагадує  кожному з нас про те, що найбільший і найдорожчий скарб у кожного народу  - це його мова. В ній і мудрість віків, і пам’ять  народу і щирість душі…

   Сьогодні ми маємо безцінний дар – одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. З нагоди свята  у  Перегінській  центральній міській бібліотеці  презентується книжкова виставка «  Коштовний скарб народу – українська мова».



     Видання,  які представлені на виставці, дають змогу згадати історію виникнення писемності, відчути красу  української мови, дізнатися про її величезні можливості, а також згадати той багатолітній  тернистий шлях, яким пройшла  наша рідна мова  у своєму розвитку.

   Ми народжуємося,  виростаємо,  навчаємося,  будуємо кар’єру  – насолоджуємось кожним днем життя.  І весь цей час поряд із нами, пліч - о-  пліч,  живе могутня, красива Мова.  Без  спілкування людина не може повноцінно й щасливо існувати  в  цьомі світі. А мова,  якою ми розмовляємо,  є прекрасним внутрішнім виразом душі, який проливається сонячним світлом через таку складову мови як слово.

   Із  давніх – давен відомо, що слово має могутню,чародійну силу.  За допомогою, наприклад, лагідної   колискової матуся, мелодійно промовленими словами,заспокоює та заколихує своє дитятко, ніби говорячи, що  все буде добре, що нема ознак хвилюватись і плакати. Недарма ж говорять,що  словом можна важко поранити та, навпаки, - вилікувати. Отже, ми маємо надзвичайну силу,що супроводжує нас протягом  усього  життя. І  лише нам робити вибір, у який бік  буде   спрямована дія Слова. 

   Українська літературна мова, якою ми користуємося сьогодні, є однією із найдавніших мов світу. Вона успадкувала давньоруську писемність і в ранній період своєї історії продовжувала розвивати традиції  літературної мови Київської Русі , скарби усної народної творчості та  живого мовлення українського народу.

   Започаткував солов’ їну мову Іван Котляревський , а свої літературні  традиції вона виявляла у творах Тараса Шевченка. Саме він уперше своєю творчістю підніс українську мову на високий рівень словесно – художньої культури, заклав підґрунтя для розвитку стильового розмаїття й мовного багатства сучасної літературної мови.  

   Зміцнення та розвиток мови, зростання її престижу – почесна місія кожного українця. Допоки живе рідне слово,доти й живе Україна!

Цінуймо ж Мову,бо вона  у нас одна.




Немає коментарів:

Дописати коментар