вівторок, 6 липня 2021 р.

Народознавчий мікс «Купальська ніч – чарівниця»


                              В повітрі травами і медом,

                         Хтось череду зірниць порозганяв

                        Вхопивши срібну нитку Андромеди,

                       Купальська ніч спустилася на став…

                                                                                                                                                 Наталя Данилюк

    7 липня християнська церква святкує Різдво Іоана Хрестителя – останнього зі старозавітних пророків і першого з Христових апостолів. Його життя стало безперервним ланцюгом героїзму, жертви й покути. Пройшовши випробування у пустелі, він проголосив світові про близькість Божого царства і появу месії, він хрестив Ісуса в Йордані, не боявся картати фарисеїв та царський дім за гріхи й поклав голову за Христа. Це християнське свято збіглося зі святом Купала, яке відзначали у дохристиянські часи.

   З нагоди свята Івана Купала в  Перегінській центральній  міській бібліотеці пройшла народознавчий мікс «Купальська ніч – чарівниця». Представлена викладка літератури "Ця чарівна купальська ніч" з народознавства та  етнографії.


       Мета бібліотечної виставки – показати красу і неповторність цього поетичного свята природи і популяризувати купальський обряд з допомогою книг.

         Це дивовижне свято приходить до нас в середині літа, коли сонце стоїть високо – високо в небі, щедрим промінням купає землю, і від його лагідного тепла, щирої животворної сили дерева, квіти і трави буяють розкішною зеленню. Це особливий час, сповнений містики й жартівливих вірувань водночас.

   З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Від того, як вшанувати це свято, залежав майбутній урожай, тому під час свята слід було «пошлюбувати» Купала з Мареною.  Для цього дівчата на селі збирались і наряджали Марену. Робили її з гілки, яку прикрашали вінками, стрічками, свічками, квітами .

         Чарівне, неповторне, найпоетичніше, магічне свято Івана Купала!  Святкували його всі народи світу. Тож хай і нині засяють купальські вогні по всій Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар