вівторок, 29 червня 2021 р.

Година цікавих повідомлень "ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ»

 


  Конституція є основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

   В Перегінській міській центральній бібліотеці з учасниками УПЮ (улад пластунів(ок) юнаків(чок) "Опришки" та "Незламні" пройшла година цікавих повідомлень «Цікаві факти про Конституцію України». 


Присутні дізналися, що:

-Свято на честь Основного закону Україні відзначають щорічно 28 червня. У цей день, точніше ніч, у 1996 році Верховна Рада прийняла Конституцію. З того моменту 28-й день першого літнього місяця став офіційним святковим і вихідним днем в Україні. Це єдине свято, яке закріплене в самій Конституції і вважається одним із наймолодших, адже воно з’явилося лише після ухвалення Основного Закону України.

-День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції:

" Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України. " 

-Писали українську Конституцію шість років – з 1990 по 1996.  Весь чинний Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті. «Батьком» Конституції України вважається нардеп Михайло Сирота, який очолював Тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання проекту. Міжнародне співтовариство визнало Конституцію України однією з найдемократичніших у світі.

-За тоненькою брошурою, якою є Конституція України – сторіччя народної законотворчості. Тут можна згадати і «Руську правду» доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію Української Держави 1918року.

-Кожен глава української держави, перш ніж почати виконувати свої обов’язки, має прийняти присягу. Для цього він кладе руку на Пересопницьке Євангеліє та на Конституцію України.

-У 2019 році у електронному варіанті створили Конституцію України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

-22 серпня 2011 року в Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Автори ідеї пояснили, що задум такого проекту в тому, аби привернути більше уваги громадян до законодавства. Мініатюрна рукописна книжечка “Конституція України”, розміром 2х3 сантиметри, включає 160 рукописних сторінок, літери, а їх 9 тисяч, висотою не більше 1 міліметра можна читати без окулярів. Важить Конституція всього 15 г. Її створення художником-графіком Ігорем Степановим зайняло приблизно два місяці.

-Загалом текст Конституції України складається з 14 461 слова.

-Найчастіше в Конституції України зустрічається слово (в різних відмінках): УКРАЇНА - 451, СТАТТЯ - 292, РАДА  - 246 разів 

   Конституція для кожного з нас стала головним оберегом державності, демократії й соборності України. Цей документ свого часу подарував нам довгоочікувану  незалежність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

  Кожен громадянин держави має знати та поважати свої права.


Немає коментарів:

Дописати коментар