четвер, 17 червня 2021 р.

Червень 1941: над пам’яттю роки не власні

                                                                                                                                     Ніхто не забутий.

  На полі ніхто не згорів:

  Солдатські портрети


  На вишитих крилах пливуть…

  І доки є пам’ять в людей,

  І живуть матері,

  Допоти й сини,

  що спіткнулись об кулі,

  Живі!

                   Б. Олійник

      Щороку 22 червня український народ відповідно до Указу Президента України відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала ця війна. Трагедія Другої світової війни, розв’язаної тоталітарними режимами, опалила українців ще у вересні 1939-го, але з 22 червня 1941 року Україні судилося надовго стати великим полем бою. У цей скорботний день 80 років тому на нашу землю прийшла війна, що не оминула жодної родини, спричинила незліченні жертви, руїни та спустошення, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

    День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Кожен раз в цей День ми згадуємо тих, хто так і не повернувся з цієї війни, згадуємо про тих, хто кров’ю і потом захистив людство від фашизму, про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані.

   Для України Друга світова війна — національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси й часом вбивати інших.

   У рамках відзначення Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні, у Перегінській центральній міській бібліотеці розгорнута книжкова виставка-спомин «Червень 1941: над пам’яттю роки не власні». 

   В експозиції представлено такі видання: двохтомник історичних нарисів «Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття», книги пам`яті України «Безсмертя» та «Подвиг на віки», «Україна в полум’ї війни. 1941-1945», «Друга світовуа війна в історичній пам»яті України», Педак В. «Дякуємо і мертвим, і живим», «Ніхто не забутий,  ніщо не забуте»,О.Сабуров  «Відвойована весна», «Миттєвості війни «, «Архіви окупації» та інші.

   Тож запрошуємо усіх до перегляду виставки, тим самим віддаючи шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Ми пам’ятаємо тих, хто так і не повернувся з війни. Тих, хто першими взяли на себе страшний удар. І тих, чиї життя були покалічені та зруйновані у тій страшній війні.


Немає коментарів:

Дописати коментар