вівторок, 2 березня 2021 р.

«Свій голос віддаю на захист дикої природи»/Віртуальний огляд літератури/

     Кожного дня ми відчиняємо двері домівки. По один бік – ваш маленький домашній   світ : родина, дитинство, юність, по інший – світ зовнішній. Цей світ величезний і ім’я йому – природа. Спілкування з нею дає нам радість. Мабуть тому що природа – це невичерпне джерело краси, яка не може залишити байдужою навіть найчерствішу людину.

    На жаль багато наших співвітчизників не мають культури перебування на природі. Залишаючи гори сміття, згарища, витоптану траву та поламані гілки – вони наносять колосальну шкоду природі. Звичайно, бережливе ставлення до навколишнього середовища повинні виховувати батьки, проте і суспільство має популяризувати повагу до природи. 

  Формування в молодих людей етичного ставлення до природи, доброти й жалості до живого допоможе створити умови для перетворення майбутнього людського суспільства на суспільство без насильства, де рівною мірою шануються й захищаються права як людини, так і природи. Тому, одним із головних напрямків роботи бібліотеки -  це формування екологічної етики. Екологічна етика – це етика смиренності, поваги до природи.

 Тому,  до дня відзначення Всесвітнього дня дикої природи для своїх користувачів бібліотека пропонує віртуальний огляд літератури «Свій голос віддаю на захист дикої природи»:

Бойчук Г.-Р. Краса Карпат чару й кличе:Фотоальбом/Г.-Р. Бойчук.- Івано-Франківськ:»Нова зоря»,2009.

Фотоальбом зачарує всіх надзвичайною красою Українських Карпат, краса яких відкриває величні вершини й квітучі полонини, стункі смерічки, дзвінкі потоки та рідкісні рослини. Карпати стали домівкою для великої кількості диких тварин та птахів частина з яких, занесені до Червоної книги України. Тож збережімо незвідану красу Карпат!.

Білявський Г.О. Основи екології:Підручник/Г.О. Білявський, Р.С. Фурдій, І.Ю.Костіков.- К.:Либідь,2005.-408 с.

Сутність, структура й роль сучасної екології розглядаються з позиції бачення екології як нової філософії життя, нової комплексної науки про виживання людства на планеті Земля





Заверуха В.Б. Рослини Червоної книги/Б.В.Заверуха.-К.: 2015.-136с.

У довідковій книзі описано види рослин флори нашої країни, занесені до «Червоної книги» (всього 224). Подано коротку характеристику, вказані шляхи поповнення запасів цих рослин та їх охорони.Вміщено відомості про законодавство по охороні рослинного світу.




Комендар В.І.Зелені перлини Карпат/ В.І. Комендор, П.М. Скунць, М.Ю. Гнатюк.- Ужгород:Карпати,2010.-88 с.

Книга про зелений дивосвіт Карпат, що потребує від нас найбережливішого ставлення. Йдеться про рідкісні та зникаючі види рослин. Автори спробували показати рослини Карпат у всій їх різноманітності. Фактичні дані вдало доповнюють древні повір»я, легенди, міфи. Розрахована на всіх, хто шукає зближення  і взаєморозуміння з рідною природою.



Корсак К.Я. Основи сучасної екології/ К.В.Корсак, О.В. Плахотнік.-К.:ДП «Вид.дім «Персонал», 2011.-399с.

В книзі запропоновано і обґрунтовано цілком реальний шлях ліквідації загроз існуванню людства та забезпечення його стійкого розвитку. 





Кучерявий В.П. Екологія/В.П. Кучерявий.- Львів: Світ, 2001.-500с.

У книзі відображено зміст сучасної екології як біологічної науки. Визначено місце екології в системі природничих наук. В окремому розділі висвітлено проблеми екології та боротьба з ними.





Терлецький В.К. Плодові карпатських лісів/ В.К.Терлецький, Я.Д. Гладун. -Ужгород:Карпати,2010.- 144 с.

Справжніми скарбами лісу є дикорослі плодові. Здавна вони служать людям, становлять важливу кормову базу для звірів і птахів. У книзі описано харчові та лікувальні властивості цих рослин, подано рекомендації щодо використання їх у господарстві. 




Фодор С.С. Екзоти Карпат/С.С. Фодор, В.К.Терлецький, Я.Д.Гладун.-Ужгород:Карпати,2010.

Про цінні рідкісні дерева і кущі карпатських лісів, скверів, парків. Про значення цих екзотів, їх походження. Роль в озелененні міст і сіл, про охорону й примноження рідкісних  і зникаючих рослин. Для всіх тих, хто примножує та охороняє зелену красу дикої природи.



Бібліотека своєю діяльністю прагне виховати у читачів почуття відповідальності перед природою. Ніхто крім нас самих не зробить життя навколо чистішим та кращим. Люди прагнуть зробити майбутнє своїх дітей кращим, але разом з тим нищать навколишнє середовище. Треба пам’ятати, що жодній людині не потрібна буде ні освіта, ні гроші, ні будинок, коли вона не матиме чим дихати та що пити.

На абонементі центральної міської бібліотеки влаштована виставка «Наш порятунок в єднанні з природою»



Немає коментарів:

Дописати коментар