середа, 21 червня 2023 р.

Тихі зорі вічної пам'яті

 

22 червня День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Це день початку німецько – радянської війни, під час якої українці потерпали як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму.

День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності… на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Презедента України «Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.

 Україна зазнала чи не найбільших втрат за роки Другої світової війни – за різними оцінками загинуло від 8 до 10 мільйонів людей. Фактично німецько- радянська війна забрала життя кожного п’ятого українця. Війна 1941 – 1945 років показала нищівні наслідки обох  тоталітарних режимів.

 Мільйони жертв тоді, тисячі – зараз. В Україні вшановують загиблих у німіцько – радянській війні.

Зараз тисячі українців переживають історію 82 – річної давності: геноцид, табори, жорстокі звірства, депортація.

На відзначення цієї сумної дати – Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні у Перегінській центральній міській бібліотеці діє тематична виставка - пам’ять «Тихі зорі вічної пам’яті».

В експозиції представлено сучасні видання з історії України періоду Другої світової війни, документальні видання та художні твори про події тих років, про ратні подвиги тих, хто воював на фронтах війни, про внесок УПА в перемогу над нацизмом.

Сьогодні ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Наш святий обов’язок – навіки зберегти пам’ять про тих, хто поліг на полі боротьби, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в’язницях і таборах НКВС, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника.

Ми пам’ятаємо та шануємо кожну людину, яка полегла у війні за свободу України. Схиляємо голови перед мужністю і нескореністю нашого народу, який знайшов у собі сили вистояти і вижити, який піднявся на бій і переміг у героїчній боротьбі. Тож віддаймо сьогодні шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Згадуючи жертв ІІ світової війни, пам'ятаймо і шануймо сьогоднішніх Героїв.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар