пʼятниця, 2 червня 2023 р.

Через прекрасне в природі до прекрасного в людині

      


       

   Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Охорона навколишнього середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи, породжена сучасними умовами. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді глобальних і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й,
зокрема, нашої країни, яка потерпає від війни.
     Все, що людині потрібно для життя, вона отримує від природи. З дитячих літ ми звикаємо до світу цієї краси. Ми дихаємо повітрям, видобуваємо корисні копалини, п’ємо воду та використовуємо її для інших потреб. В останні десятиліття люди значно розширили сферу своєї діяльності по відношенню до природи: навчились вирощувати культурні рослини, виводити нові породи тварин, обробляти землю… Водночас, в результаті духовної деградації людина не лише перетворює природу, а й завдає їй непоправної шкоди, оскільки окремі запаси відновити неможливо. Багато прісних водойм дуже забруднені відходами підприємств, від промислових і транспортних забруднень задихаються міста, безповоротно зникають окремі види рослинного і
тваринного світу, через неправильне використання знищується родючий грунт  – ось далеко не повний перелік наслідків згубного впливу людства на природне довкілля. 
   Тому Україна повинна приділяти велику увагу охороні навколишнього середовища, адже прискорений розвиток техногенної цивілізації породив безліч екологічних, енергетичних, економічних, соціальних проблем. Подолання екологічної кризи є складовою національної політики кожної країни, адже першочерговим завданням людства є запобігання глобальній екологічній катастрофі.
      До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища в Перегінській центральній міській бібліотеці організовано еко – виставку «Через прекрасне в природі до прекрасного в людині», що запрошує в дивовижний світ природи, якій немає рівних у красі, неповторності, загадковості, мудрості і гармонії.

     Більше про проблеми навколишнього середовища та шляхи їх подолання ви дізнаєтесь, переглянувши видання, які представлені на еко – виставці. Це, зокрема, такі книги: Ю. Бойчук, Е. Солошенко «Екологія і охорона навколишнього середовища», М. Мусієнко, В. Серебряков «Екологія. Охорона природи: Словник-довідник», «Промислова екологія», В. Джигирей «Екологія та охорона навколишнього природного середовища», та інші.
Тож запрошуємо всіх до бібліотеки на перегляд виставки. Будемо раді зустрічі з вами.
Любімо світ, в якому ми живемо!

Немає коментарів:

Дописати коментар