вівторок, 25 квітня 2023 р.

«Дзвони Чорнобиля стогоном будять»

 Цей дощ – як душ.

Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов’їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона.

Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен,

І прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ганки.

Жив-був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки, 

І ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Ліна Костенко


    Чорнобиль… Сьогодні це слово знає увесь світ. Слово це стало символом горя і страждань, покинутих домівок. Важким колесом «прокотилась» Україною аварія на Чорнобильській атомній станції.

   26 квітня 2023 року виповнюється 37 років Чорнобильській трагедії – однієї з найбільш масштабних катастроф ХХ століття, катастрофи, що зламала долі сотень-тисяч людей, катастрофи, яка розділила життя на до і після. З нагоди вшанування дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу в Перегінській центральній міській бібліотеці представлено книжкову виставку «Чорнобиль немає минулого часу». До уваги користувачів на виставці представлено книги та статті із періодичних видань, де висвітлено ці трагічні події.

    26 квітня 1986 року, тихої весняної ночі, на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції прогримів вибух, який сколихнув увесь світ.

   У результаті вибуху на ЧАЕС непридатними до використання стали 42 тис. м2.  території України, щонайменше 40 тис. мешканців були вимушені залишити свої домівки, більш як 10 млн. людей зараз проживають у радіаційно забруднених територіях. Тепер Прип’ять називають «Містом привидів». Про Чорнобильську катастрофу написано багато книг і статтей. Коли б їх об’єднати, то вийшов би цілий літопис сумної події.

   Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь – знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року. Поля і луки. Ліси і озера, річки і ставки Чорнобильщини тяжко уражені невидимою чорною хворобою.

   Працівники бібліотеки пропонують увазі користувачів онлайн-спомин «Дзвони Чорнобиля стогоном будять»







Немає коментарів:

Дописати коментар