вівторок, 4 квітня 2023 р.

Галич – віковічний свідок української надії

 


    Кожна нація має свою колиску – територію, де проходило її становлення і самоусвідомлення  як окремої й самобутньої спільноти людського роду, звідки починаються витоки її державності. Для жителів західних теренів України такою колискою є без сумніву, Галицька земля, де творилася славна історія нашого краю. Тут постало стольне місто великої держави, знаної між багатьма народами. Тут зароджувалася наша духовна й матеріальна культура: писалися літописи, зводилися в небо золоті куполи Божих храмів. На цій священній землі кожен камінь дихає тисячолітньою мудрістю і спокоєм. Тут витікають із давнини і пливуть у вічність води життєдайного Дністра.

    2023 рік проголошено Роком Древнього Галича. Перегінська  центральна міська бібліотека до року княжого Галича  презентує книжкову виставку «Галич – віковічний свідок української надії», на якій представлені книги, архівні документи і фотоілюстративний матеріал, який розкриває політичне, суспільно-громадське, культурно-освітнє та духовне життя цього регіону.

    Галич… Столиця могутньої Галицько-Волинської держави. Колись це було одне з найбільших міст Європи, територія якого простягалася на 8,5 кілометра з півночі на південь і на 11 кілометрів із заходу на схід. Ця міська агломерація, з центром у княжому Крилосі й знана як Великий Галич, за своєю площею значно перевищувала такі міста давнього світу, як Вавилон, Рим, Константинополь…

   Галич… Місто короля Данила Галицького, Воно дало назву цілому регіонові України. Власне тут був один із наймогутніших осередків нашої державності, тут народжувався і загартовувався у переможних звитягах галицьких полків на чолі з мудрими князями український дух. Тут укладали державні документи, писали Літописи, переписували і друкували Євангелія, інші твори мистецтва. Тут споруджували білокам’яні храми,  подібним  яким не було у всьому світі, тут працювали славнозвісні галицькі зодчі та майстри-ювеліри...

   Тож запрошуємо усіх на гостинну Галицьку землю, у давнє місто Галич, де кожний клаптик землі, кожний камінчик дихає історією. Отож, огляньте прекрасні краєвиди з Крилоської гори, подивіться на колишнє княже місто з висоти Галицького замку. Побувайте на знаменитій літописній Галичиній могилі, напийтеся цілющої води з Княжої криниці та Францішкових джерел. А  ще, обов’язково помандруйте схилами Золотого Току, помоліться на фундаментах Успенського собору та в церкві Успіння Пресвятої Богородиці, відвідайте храм Святого  Пантелеймона й помилуйтеся неповторними краєвидами давнього та сучасного міста над Дністром, переглянувши відео-презентацію "Галич – віковічний свідок української надії" та прочитавши дуже цікаві книги.



Немає коментарів:

Дописати коментар