вівторок, 28 вересня 2021 р.

Бабин Яр: біль нашої пам’яті


                                                             Великий Боже, ми з твоєї згоди

                                                              Проходимо дорогу в Бабин Яр,

                                                              Де смертю Ти поєднуєш народи,

                                                                     Щоб зберегти життя й свободи дар.

                                                                                                         Д. Павличко

    Бабин Яр… Полюс нелюдськості… Наш біль… Наша пам’ять… Одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю. Тут розстрілювали, тут спалювали трупи і тут просівали попіл. Це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні.   

   Цього місяця минає 80 років від однієї з найболючіших трагедій, внесених до сторінок української історії, – масового винищення євреїв, мирних жителів усіх національностей, військовополонених, що відбувалося 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру. Трагедія Бабиного Яру стала для українців занадто гірким уроком, який має засвоїти і знати кожен, щоб уникнути повторення давніх помилок.

   Напередодні 80 роковин цієї страшної трагедії для старшокласників в Перегінській центральній міській бібліотеці  проведено годину пам’яті «Бабин Яр: біль нашої пам’яті».


   Бібліотекар Лідія Мельник  розповіла  присутнім про Київ за часів німецької окупації, представили хронологію подій, які відбувалися в Бабиному Яру, масштаби трагедії та кількість загиблих, серед яких і відома українська поетеса Олена Теліга.

   В бібліотеці діє книжкова виставка «Їх тисячі лягло у Бабин Яр глибокий…», де користувачі можуть познайомитися з літературою про всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, найбільшим інтернаціональним цвинтарем в Україні, а також із творами поетів Д.Павличка, М. Бажана,  В. Сосюри,  Л. Костенко, в яких висвітлена тема подій у Бабиному Ярі.

      Історія Бабиного Яру – страшна і повчальна. Десятки тисяч жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом. Водночас, це повчальний урок для нинішнього покоління, яке має знати всю правду про одну з найбільших трагедій людства, щоб не повторити його помилок.


Немає коментарів:

Дописати коментар