вівторок, 31 серпня 2021 р.

Славний син Підгір»я – Іван Вагилевич


                Ціль...єсть: опікування ся народністю руською, причинення ся до її свобідного і независимого розвиття,  а при тому - удержування згоди і єдності з миром соплеменної народності в нашій спільній отчині.

Вагилевич І. М

   Перлиною прикарпатського краю можна назвати  Івана Миколайовича Вагилевича, 210-ту річницю від дня народження якого будемо відзначати 2 вересня.  Він є одним із зачинателів нової української літератури в Галичині, увійшов в історію нашої культури як талановитий письменник, літературознавець, лінгвіст, фольклорист і етнограф, громадсько-культурний діяч.

   Уся його свідома діяльність була спрямована на те, щоб західна гілка нашого народу відчула себе органічною частиною української нації. Підняти рідний народ до високостей європейської культури, оновити художнє слово, поставити його поряд із літературними досягненнями представників інших народів - цим високим завданням він віддавав усі свої сили.

   Його побратимами і друзями по перу були Маркіян Шашкевич та Яків Головацький. Разом вони складали ядро знаменитого гуртка-об'єднання, який увійшов в історію українського письменства під назвою „Руська трійця" і якому судилося зіграти вирішальну роль в українському національному відродженні.

  До 210 річниці від дня народження Івана Вагилевича в Перегінській центральній міській бібліотеці організовано книжкову виставку «Славний син Підгір»я – Іван Вагилевич», а бібліотекар ознайомила користувачів з біографією поета та його творчістю. 

   Пропонована виставка зацікавить тих, хто хоче детальніше ознайомитися з літературним доробком митця. Адже його твори - не тимчасове читацьке захоплення, а постійні величини українського духовного світу. Тут зібрані книги, публікації, передруки в періодичних виданнях творів І. Вагилевича, література про нього. 

   У с. Ясень, реставровано пам'ятник та діє музей Івана Вагилевича.

   Сьогодні неможливо уявити вітчизняну літературу без фундаментального доробку Івана Миколайовича Вагилевича. Його творча спадщина - то коштовна перлина в духовній скарбниці українського народу.

   


Немає коментарів:

Дописати коментар