четвер, 26 серпня 2021 р.

Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні

     Перегінська центральна міська  бібліотека запрошуємо усіх бажаючих відвідати книжкову виставку-вшанування „Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні”   , присвячену Івану Франку. 

  Адже у 2021 році виповнюється 165 років від дня народження (27.08.1856 р.) та 105 років від дня смерті (28.05.1916) Івана Франка – величного українського письменника, вченого європейського визнання, доктора філософії Віденського університету, славетного поета-новатора, прозаїка, перекладача, історика, громадського і політичного діяча.

 Іван Франко вважав, що місія поета полягає передусім у служінні словом своєму народові, людству:

 Якби ти знав, як много важить слово,

Одне сердечне, теплеє слівце!

Глибокі рани серця як чудово

Вигоює – якби ти знав оце!

    Саме Івану Франку належить ініціатива вживання в Галичині назви «українці». Так, в «Одвертому листі до галицької української молодежі» (1905 р.) Франко писав: «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…».

   Полум’яний патріот своєї Батьківщини, Іван Франко оспівував свою любов до України у своїх віршах:

О краю мій, підгір’я ти прекрасне, 

Як я люблю, як люблю тебе!  

Мов зірка та, що світить і не гасне,

Так та любов в душі моїй живе.

   Підтвердженням ж любові українського народу до свого діяча стало перейменування у 1962 році назви одного з обласних центрів на Івано-Франківськ (колишній Станіслав), іменем Франка, також названо університет у Львові, вулиці, парки, школи, бібліотеки.

   Видатні українські письменники та поети присвячують Івану Франку свої твори, так Микола Вороний писав:

 Іван Франко – мов дух стихії,

Що творить в нас і серед нас,

Що будить сили молодії,

Руйнує зло, живить надії

На Україні в лютий час!

    За висловом Олеся Гончара з книги „Письменницькі роздуми": „Франко стоїть серед тих великих порадників, мислителів-гуманістів, до яких людство завжди буде звертатись".

   Запрошуємо всіх у день народження Івана Яковича завітати до бібліотеки та почитати його твори і нехай в душу кожного  увійде вічно живий голос невмирущого слова Каменяра.


Немає коментарів:

Дописати коментар