четвер, 20 лютого 2020 р.

«Небесна Сотня. Герої не вмирають»

“Небесна сотня білих журавлів.
Душа, яких летить під небесами.
Ніхто із Вас вмирати не хотів.
Хай вічна пам’ять лишиться за вами…”

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні… День, коли слова зайві…
    Сьогодні  наша країна вшановує пам’ять кожного з них – на знак відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, які захищали ідеали демократії, права і свободи людей та майбутнє України. Воїни Світла повстали проти насилля, несправедливості та наруги над своєю країною… Кожен здійснив особистий подвиг – віддав найцінніше – своє життя заради оновлення України.
  20 лютого в смт. Перегінське відбувся захід  – День пам’яті «Небесна Сотня. Герої не вмирають».  На площі біля стели Героям Небесної Сотні зібралися учасники подій на Майдані, ветерани АТО, представники місцевої влади, громадських організацій та установ селища, учнівська молодь, духовенство.
   У віче взяли участь працівники Перегінських бібліотек, які організували викладку літератури. 
    Поминальну панахиду за Героями Небесної Сотні та загиблими за волю України відслужили о. Михайло Бойчук,о Богдан Русинкевич та о. Іван Іванейко. 
  До присутніх звернувся о. Михайло Бойчук і відмітив, що Небесна Сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і вдячність за все, що її бійці зробили для нас. Вони пожертвували своїм життям за щастя інших, за честь, за волю, за право бути українцями і за свою Батьківщину.
    Своїми спогадами поділився активіст Майдану, учасник бойових дій на сході України Богдан Мельник і подякував всім перегінчанам за  допомогу воїнам та вручив подяки від обласної організації учасників та інвалідів АТО волонтерам Михайлу Федірку та Богдану Олексійовичу Фрику.  
   Ведуча Віра Абрам наголосила, що ми зібралися для того, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ ст..
    На заході звучали духовні пісні у виконанні молодіжного хору церкви пресвятої Богородиці (керівник о. Богдан Русинкевич) та солістки Ані Глушко.
   Учнівська молодь та учасники віче запалили свічі пам'яті і поклали до пам'ятника. Світло цієї свічки буде даниною тим, хто заради справедливості жертвував собою. Вони будуть жити в нашій пам'яті.
   Хвилиною мовчання та під скорботну мелодію «Плине кача» присутні,а  особливо учнівська молодь вшанувала пам'ять із високо піднятими вгору  портретами героїв Небесної Сотні, що заплатили за перемогу надвисоку ціну – власне життя..
   В бібліотеці була оформлена книжкова виставка «Небесна Сотня. Герої не вмирають», на якій викладені документальні матеріали і художні твори, які висвітлюють події тих буремних днів.

Немає коментарів:

Дописати коментар