четвер, 16 листопада 2023 р.

Година толерантності «Всі ми різні – всі ми рівні»

   «Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами взаємної терпимості»
                                                            Г. Гвіччардіні – італійський історик, філософ-гуманіст


    16 листопада жителі багатьох країн світу відзначають Міжнародний день толерантності, що урочисто був проголошений «Декларацією принципів толерантності», затвердженою  у 1995 р. на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО. Толерантність… Кожен по-своєму розуміє значення цих слів. Для когось ― це любов до оточуючих, для інших―терпіння, а для деяких ці риси взагалі не відіграють особливої ролі у житті.
    Чому питання толерантності  стало настільки важливе саме в сучасному світі? Бо ми всі маємо зараз можливість і бажання жити у світі різних людей та ідей, бачити та оцінювати різноманітні культури та способи життя країн та народів нашої планети, а також, при необхідності, самим жити в різних куточках світу куди заносить нас доля. А толерантність - саме та якість наших стосунків з зовнішнім світом, яка дозволяє виявляти свою точку зору, але при цьому адекватно сприймати думки інших людей, не порушуючи їх права та свободу.  Водночас  толерантність – це не якісь вчинки, поблажливість чи потурання, це – здатність сприймати без агресії інший спосіб життя, поведінку, інші погляди шляхом встановлення довірливих взаємовідносин, співпраці та компромісу.
   Працівники Перегінської центральної міської  бібліотеки провели  годину толерантності «Всі ми різні – всі ми рівні». В заході прийняли участь учні I0- Б класу Перегінського ліцею № 2.
 

 Метою заходу було звернути увагу учнів не лише на толерантне ставлення до різних категорій суспільства а й на таке поняття як терпимість, яка означає повагу, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів вияву. 
 До уваги  старшокласників була представлена книжкова виставка – заклик «Будьмо толерантні!». Учні, прочитавши книги з виставки, зможуть прийти до висновку, що толерантність – це саме те, що уможливлює досягнення миру, сприяє визнанню основних прав людини.
 

   Нехай цей день залишить глибокий слід в душі кожного, допоможе зрозуміти, що тільки повага один до одного, взаєморозуміння, терпимість, дотримання рівноправності врятує світ. Ми не зможемо відразу зробити толерантними всіх. Але важливий навіть один маленький крок у цьому напрямку. Нехай кожен з нас, наше місто, наша Україна завжди будуть островами толерантності для всіх жителів планети Земля!
   Тому будьмо добрішими! Будьмо терпимими! Будьмо толерантними  один до одного! І читаймо хороші книги!

Немає коментарів:

Дописати коментар