пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Незагоєна рана людства

 

Незагоєна рана людства


  У всьому світі сьогодні вшановують пам’ять жертв Голокосту. 27 січня 1945 року було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Цьогоріч світ відзначає 78 – років від цієї події. Саме до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у Перегінській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка -  пам’ять під назвою «Незагоєна рана людства»  на якій представили найпохмуріший період для єврейської спільноти .


   Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, яке призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - не повинно повторитися!

   Символом Голокосту в Україні став розстріл майже 100 000 людей в Бабиному Яру.

    Свої «бабині яри» були майже у кожній окупованій нацистами області України. Тому , память про Голокост, страхітливі злочини тоталітарного нацистського режиму є складовою національної пам’яті українського народу. Подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

   Перегінська центральна міська бібліотека  зібрала відомості про цю трагічну сторінку європейської історії, про нищення євреїв на українських землях, про українців, які незважаючи на загрозу життю рятували євреїв та отримали звання «Праведник народів світу» 

   Тож запрошуємо Вас до серйозного та вдумливого перегляду книжкової виставки –пам’ять та схилімо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності - свобода, гуманізм, мир та злагода - завжди панували на нашій землі


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар