пʼятниця, 20 січня 2023 р.

«Україна соборна. Разом до перемоги!»

 «Ми мусимо навчитися чути себе українцями – 

не галицькими, не буковинськими українцями, 

а українцями без офіційних кордонів»

Іван Франко. «Одвертий лист до галицької молодежі», 1905


       Щороку 22 січня ми відзначаємо День Соборності України! Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. В єдності – наша сила!

       День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і західноукраїнської народної республіки.

     Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, визначив таке: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаннями дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу. 

Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій захоплених ворогом. Відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом. Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави. Соборність України – це результат тривалої боротьби українського народу за свою свободу та незалежність. Ті доленосні події заклали фундамент становлення нашої держави. Соборність – це велика міцна родина для всіх громадян України.

      І хоч зараз нам дуже тяжко, бо ми продовжуємо виборювати свою незалежність та єдність на полях боротьби за об’єднання нашої держави ми пишаємося своїми захисниками, своїми воїнами, які відстоюють нашу незалежність.

    В Перегінській центральній міській бібліотеці відзначення Дня Соборності України та 105-ої річниці ухвалення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки проходило під гаслом «Україна соборна – разом до перемоги», організовано патріотичну книжкову виставку «Соборність України - соборність наших душ». На виставці представлені книжкові видання: С. Адамовича «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Р. Іванченко «Українська державність в 20-90-х рр.», І. Нагаєвського «Історія української держави двадцятого століття», О. Рубльова та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.», О. Удовиченко «Україна у війні за державність» та багато іншого історичного матеріалу. Також проведено акцію «Нитка Єднання». 

   Тож запрошуємо всіх, кому не байдужа наша історія, до перегляду відео-виставки.


СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Немає коментарів:

Дописати коментар