вівторок, 8 листопада 2022 р.

«Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи!»(до дня української писемності та мови)

                                                                                                    О, слово рідне, хто без тебе я…

                                                                                                           І возвеличимо на диво

                                                                                            І розум наш, і наш язик…

              Т. Шевченко


      День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначають в Україні. Встановлено воно 9 листопада 1997 р. Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства» - в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

    З нагоди свята у Перегінській центральній міській бібліотеці діє книжкова виставка «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи!».


      В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом миру і єднання нації

   У кожного народу є свої видатні постаті. До таких велетнів української культури належать Т. Шевченко, І. Франко, О. Кобилянська, А. Малишко, Л. Костенко, Ю. Щербак, О. Забужко, І. Андрусяк, В. Шкляр, А. Кокотюха, О. Слоньовська та багато інших письменників і поетів, чиї книги представлені на бібліотечній виставці. У їхніх творах – любов до народу, рідного краю, віра у щасливе майбутнє України і відродження української нації. 

    Бібліотекарі  Перегінської центральної міської  запросили книголюбів на мовний вернісаж. Вони розповіли користувачам про вітчизняних майстрів слова та зачитували цитати з їхніх відомих творів, а також привели цікаві факти про мову.

     Під час заходу присутні прийшли до висновку, що народ, держава, мова – це поняття не роздільні. Без мови немає народу, і , навпаки, без народу не існує мови. Учасникам надали можливість перевірити свої знання з української мови, запросивши взяти участь в мовних змаганнях «Яка чудова українська мова!».

     Мова – це не просто спосіб спілкування, а глибинні пласти нашого духовного життя, історична пам’ять нашого народу, наш національний ідентифікатор.

   Сьогодні, як ніколи, мова – наша зброя. За час війни кожен з нас ще більше зрозумів, наскільки важливо шанувати, розвивати та збагачувати нашу мову, знати її історію. Тоді жоден ворог не зможе згубити ні мови, ні нас, як народ.

    Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову,що дісталась нам у спадок від наших пращурів!

   Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.


Немає коментарів:

Дописати коментар