четвер, 26 травня 2022 р.

На сторожі спокою та миру

   


   29 травня у світі відзначається Міжнародний день миротворців ООН. Це свято людей, які і в мирний час продовжують виконувати місію з користю для суспільства. Міжнародний день миротворців ООН покликаний звернути увагу на діяльність мужніх фахівців, їх відданість благородній миротворчій справі, відповідальність і сумлінне виконання професійного обов’язку, нерідко з ризиком для життя

   До цієї дати в Перегінській центральній міській бібліотеці проведено годину спілкування «На сторожі спокою та миру».  Коротку довідку про те - хто ж такі миротворці?, чому саме 29 травня? та  історію створення миротворчих сил ООН підготувала для присутніх бібліотекар Лідія Мельник. 


ДОВІДКА:

Миротворчі сили ООН - військові контингенти країн-членів ООН, виділені за Статутом ООН з метою запобігання або ліквідації загрози миру і безпеки шляхом спільних примусових дій (військова демонстрація, блокада тощо), якщо заходи економічного і політичного характеру виявляться або виявилися недостатніми.

Численні збройні конфлікти, що виникали в період "холодної війни" в різних регіонах світу всупереч існуючій у Статуті ООН забороні державам використовувати силу при розв'язанні спорів, вимагали від ООН застосування заходів для припинення конфліктів, що загрожували мирові та безпеці народів. Тому міжнародне співтовариство обрало шлях створення і функціонування в межах відповідальності та під керівництвом ООН миротворчих збройних сил (контингентів збройних сил держав-членів ООН) у 1956 році. Вони мали діяти в зонах збройних конфліктів на підставі різноманітних функціональних мандатів, які надавалися їм Радою Безпеки ООН з метою роз'єднання Збройних Сил ворогуючих сторін і створення таким чином сприятливих умов для ведення дипломатичних переговорів з метою припинення цих конфліктів.

Зазначена практика ООН збагатила важливий міжнародний досвід розв'язання різноманітних за своїм характером сучасних збройних конфліктів. Діяльність РБ ООН та Генерального секретаря в цій сфері стала здійснюватися під назвою «Операції ООН з підтримання миру».

У 1988 році миротворчим силам ООН було присуджено Нобелівську премію миру. Генеральна Асамблея ООН заснувала свято — Міжнародний день миротворців ООН, який щороку відзначається 29 травня

   А бібліотекар читального залу Галина Василів  провела пресреліз по статті  - інтерв»ю журналістки газети «Урядовий кур'єр» Ірини Драбок із директором департаменту міжнародного права МЗС України Оксаною Золотарьовою «У світі вже немає авторитетних фахівців міжнародного права, хто б предсавляв рф у суді», в якій іде мова про ситуацію, яка зараз склалася з Україною і українським народом та про обговорення  звернення  Верховної Ради України до світової спільноти, в якому просить, з-поміж іншого, ввести на територію України миротворчі сили на підставі Резолюції Генасамблеї ООН. 

    В Україні цей день офіційно відзначається з 2003 року. Україна надає важливого значення діяльності з підтримання міжнародного миру та безпеки, розглядаючи участь у ній як важливий чинник своєї зовнішньої політики. Сьогодні, у непростий для України час, військовослужбовці з досвідом миротворчої діяльності мужньо і професійно виконують завдання в ході війни-нападу росії на Україну.

   У цей день віддаємо данину поваги до миротворців ООН. Про таких людей благородної душі і високих помислів відомий класик Вільям Шекспір писав: “Благословенні миротворці на землі”. В минулому, сьогодні і в майбутньому.

  З найкращими побажаннями здоров’я, добра, миру вітаємо усіх миротворців, хто брав участь і зараз виконує завдання з підтримки миру в миротворчих операціях. 


Немає коментарів:

Дописати коментар