четвер, 9 грудня 2021 р.

Я маю право

 Знання права заслуговує найбільшої поваги»

Давньоримський юрист Ульпіан

 

   


Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини.

  У Перегінській центральній міській бібліотеці  діє книжкова виставка « Є право – значить є надія…» .

  Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини. 

   Загальна декларація прав людини, проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. Проголошено, що всі люди рівні у своєму достоїнстві та правах. При цьому права та свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Вони належать кожній людині від самого народження й протягом усього життя, не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані. Будь-які угоди, спрямовані на обмеження прав людини, визнаються недійсними. 

   Це – наше сьогодення, але цікаво прослідкувати, як саме наші пращури дійшли до розуміння того, що права людини слід захищати? Давним-давно, ще у стародавні часи, у людей виникла необхідність відстоювати свої права. Спочатку це робили силою. Слабка людина не мала жодних прав, якщо в неї не було сильного покровителя, що бажав би допомогти їй у вирішенні спорів. 

   Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетиналася з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як всілякі утиски одних людей іншими завжди викликали відповідну і таку ж типову ситуацію, коли розклад сил по тим чи іншим причинам змінювався, а суспільство все ж прагнуло до деякої стабільності. У пору згадати знамениті слова з біблійного Писання: «Що посіє людина, те й пожне».  

   А ще користувачі бібліотеки мають змогу протягом тижня   переглянути матеріали,  документи з різних галузей права, найцікавіша  інформація про пенсійну та медичну реформи 2021 року. Саме тут, в бібліотеці, кожного другого четверга місяця можна отримати безоплатну правову допомогу  кваліфікованого юриста – фахівця  Перегінського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольги Люклян.

   У цей День ми приєднуємося до цієї ініціативи і бажаємо всім нам розуму і мудрості. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх! Слідуючи принципам поваги та активної громадянської позиції ми будуємо майбутнє не тільки для нас самих, але і для наших нащадків.


Немає коментарів:

Дописати коментар