понеділок, 30 вересня 2024 р.

«Нація нескорених: від козацтва до сьогодення »

 



    День захисників і захисниць України – державне свято України, що відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом. Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування перенесено на 1 жовтня..

   З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі, ідучи в похід, на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку. Вже у XX столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної республіки та Української повстанської армії. Не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

    1 жовтня відзначають ще й день Українського козацтва. У жилах кожного з нас тече кров наших предків – вільних і незалежних козаків. Саме дух козацтва від покоління до покоління виховує в нас патріотизм, жагу до волі й любов до рідної землі.

    З цієї нагоди працівники  Перегінської центральної міської бібліотеки  провели  годину пошани «Героїв країна – моя Україна» та організували виставку-вшанування «Нація нескорених: від козацтва до сьогодення ». Цікаві видання ознайомлять із обставинами виникнення козацтва та УПА, їхньої ролі в історії нашої держави, про найдавніших та сьогоденних військових діячів України та про справжніх чоловіків, які зі зброєю  в  руках захищають нині свою Батьківщину.


   Дякуємо всім, хто бився за Україну в минулому. І всім, хто б’ється  за неї тепер. Усім, хто перемагав тоді .І всім, хто неодмінно переможе зараз. Переможе так, що це увінчає успіхом боротьбу багатьох поколінь нашого народу .Народу, який завжди найбільше хотів одного – волі. Для себе й для своїх дітей.

   Нехай Покров Богородиці, який завжди був розпростертий над українськими козаками, і в часи цієї страшної війни стане могутнім захистом від ворожих куль.  

Слава Україні! Героям Слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар