понеділок, 29 січня 2024 р.

«Крути – невгасимий вогонь Української волі»

   


   29 січня – пам’ятний день в історії України. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки повстали проти більшовицьких загарбників під станцією Крути. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, мужня і волелюбна, і більша – жорстока і кривава. Близько 600 українських бійців, переважно молодь та студенти-добровольці, дали відсіч більшовицькому війську, що за різними оцінками налічувало від 4 до 6 тисяч осіб. Бій тривав кілька годин, однак росіяни зазнали значних втрат, були змушені зменшити темпи наступу на Київ, а Симон Петлюра мав час на придушення повстання більшовиків на заводі «Арсенал».

   В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати  на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну.

   До річниці бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, Перегінська центральна міська бібліотека провела годину патріотизму "Крути – героїчна боротьба української молоді" для учнів 9–го Б класу Перегінського ліцею №1. Також учні переглянули документальні відеофільми та книжкову виставку «Крути – невгасимий вогонь Української волі». На виставці представлені книги, періодичні видання та фотоматеріали, які розповідають про події біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне.




   Подвиг Героїв Крут став частиною української історичної пам’яті та важливою складовою в національно-патріотичному вихованні молоді як символ жертовності та відданості своїй Батьківщині.

    Ми цінуємо подвиг кожного і вшановуємо пам'ять героїв, які полягли під Крутами.Пам'ятаємо тих, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежну Україну. Шануємо наших захисників, що сьогодні відстоюють національну державу.




Немає коментарів:

Дописати коментар