пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Оленівка. Лють, розпач, ненависть, сльози

 

  Вшанування пам’яті жертв Оленівської трагедії 28-29 липня 2022 року

  У ніч з 28 по 29 липня 2022 року російськими окупаційними військами було здійснено теракт на території колишньої виправної колонії № 120 поруч з смт Оленівка, під час якого загинули українські військовополонені – захисники «Азовсталі». Втратили життя понад 53 полонених, близько 130 було поранено.
  З серпня 2014 року установа перебуває в тимчасовій окупації та не працює, З 24 лютого 2022 року Збройні сили РФ на її базі створили фільтраційну в’язницю.
Здійснення заходів меморіалізації на державному рівні є важливим для вшанування пам’яті жертв трагедії у Оленівці. Йдучи назустріч  громадським запитам, народні депутати України про вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані або загинули у полоні в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
 В Перегінській центральній міській бібліотеці діє виставка – спомин «Оленівка. Лють, розпач, ненависть, сльози», присвячену вшануванню пам’яті жертв трагедії у Оленівці. Та пропонуємо ознайомитись з документальними фільмами, що присвячені цій трагедії «Барак 200. Фільм–реконструкція».


 Обстріл росією в’язниці в Оленівці – це українська Катинь. Катування і вбивства українських військовополонених – це порушення Женевських конвенцій.
Ми знаємо про злочин російських окупантів, ми вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув у цій страшній війні, ми не пробачимо та обов’язково Переможемо! 

Немає коментарів:

Дописати коментар