пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Конституція України – верховенство права і свободи

    

  28 червня 2024року Україна відзначає 28-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.
   Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже десять років, боронячи Україну від російської агресії. Сьогодні Конституція – ядро національної правової системи України. Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, стійкість та нескореність.
   З нагоди відзначення 28-ї річниці прийняття Конституції в Перегінській центральній міській бібліотеці проведено круглий стіл «Конституція України – верховенство права і свободи» були присутні начальник культури Перегінської селищної ради Худик Світлана Богданівна, головний спеціаліст-юрист Перегінської селищної ради Глинка Дана Богданівна,  юристи сектору «Перегінське бюро правничої допомоги» Калуського відділу правничої допомоги Західного управління правничої допомоги Західного міжрегіонального центру з надання правничої допомоги Ольгою Матіїв та Іриною Гайдук.






  Бібліотекарі разом із присутніми заходу перегорнули сторінки історії правового законотворення. Згадали як формувався український конституціоналізм, який має глибоке історичне коріння та заснований на ідеях прав та свобод людини, верховенства права та демократії.
 Фахівці безоплатної правничої допомоги розповіли про основні права та свободи людини і громадянина в Конституції України. Зокрема, статтями 1 та 3 визначено, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава, найвищою цінністю якої є людина, її життя, здоров’я, честь та гідність, недоторканність і безпека. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

  З метою забезпечення належного рівня  реалізації особою прав та їх відновлення у випадку порушення, статтею 59 Конституції України закріплено право кожного на професійну правничу допомогу, а у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.
  Також учасники заходу переглянули документальні фільми: «Цікаві факти про День Конституції України» та «Конституція Пилипа Орлика – факти про першу Українську конституцію».
   З 26 по 30 червня в бібліотеці діє книжкова виставка «Символ державної величі - Конституція», яка присвячена Дню Конституції України, та знайомить з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, дає можливість простежити шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.

   Чекаємо на зустріч з вами.


Немає коментарів:

Дописати коментар