середа, 6 березня 2019 р.

Шевченкіана - 2019

     Кожного року в березні місяці українці вшановують пам’ять видатного Кобзаря, патріота України, великого її сина – Тараса Григоровича Шевченка. Рік 2019-й особливий, бо цими днями минає 205 років від дня народження славетного поета та художника. 
      Поетична спадщина Кобзаря налічує понад 240 творів, а живописна – близько 1200 робіт (олійних картин, акварелей, сепій, офортів, малюнків). Навіть якби Шевченко не став геніальним поетом, то він все одно був би відомий світові як великий український художник. 
     Вже традиційно в Перегінській міській бібліотеці напередодні святкування шевченківських днів влаштовується виставка дитячих малюнків до творів Тараса Григоровича Шевченка.
   Серед учнівських робіт привертає увагу глядачів ілюстрація до поеми «Безталанна», яку виконала Стрижак  Наталії та «Садок вишневий коло хати…» Витвицької Софії.
   Викладач образотворчого мистецтва Перегінської ДШМ Оксана Петрівна Матішак розповіла про різні техніки учнівських робіт: графіку, декоративну графіку, живопис, аплікацію соломкою, ліпку, а також про те, як втілювала зі своїми учнями цю тему. І з великим задоволенням розповіла про своїх учениць, зазначивши: «Стрижак Наталія та Софія Витвицька – учні Перегінської ДШМ класу образотворчого мистецтва. В цьому році вони закінчують школу. Це глибокі творчі натури, що уміють себе відкрити по особливому у своїх мистецьких творах, заворожити глядача. За роки навчання вони удосконалились, виросли як митці. У кожної з них своє творче бачення. Наталя утвердилась як хороший портретист, що глибоко може передати відчуття образу жінки, в цілому  - людини, добре володіє графічними прийомами. Софія – чудовий творець нових форм, образів, глибока філософська натура, яка по-своєму сприймає світ, передає його у своїх роботах. Дівчата неодноразово брали участь у всеукраїнських та обласних конкурсах, здобуваючи перемогу. Це і конкурс  «Об’єднаймося ж брати мої», «Вижницька палітра» та обласні виставки. І хочеться вірити, що вони впевнено будуть крокувати творчою Стежиною, шукаючи себе як майбутні творці прекрасного»
   Не поступаються ідейним задумом роботи «На панщині пшеницю жала» Атаманчука Руслана, «Тополя» Соломчак Юлі та Пайш Віри, «Безталанна» Лямінської Тетяни, «Катерина» Сорочак Наталі, «Реве та стогне Дніпр широкий» Альбрех Ані, «Світе тихий…» Стрижака Андрія.
   Завідувачка міською бібліотекою Галина Василів подякувала юним талантам за їхню працелюбність і наполегливість, за їхні роботи, які час від часу мають можливість переглянути користувачі бібліотеки.
   У бібліотеці твори Тараса Шевченка школярі беруть досить часто і ця любов до Кобзаря передається від покоління до покоління. А для них влаштовано викладку «На струнах кобзаревої душі».

Немає коментарів:

Дописати коментар