четвер, 30 травня 2024 р.

« Твоє життя – твій вибір» (До Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням)

 



   31 травня кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Куріння тютюну стало однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок.

    До Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням (31.05) та з метою привернути увагу підлітків до проблеми залежності від куріння та можливих наслідків цієї шкідливої звички в Перегінській центральній міській бібліотеці діє виставка-заклик « Твоє життя – твій вибір». На виставці підібрана література з даної тематики: книги, брошури, статті з періодичних видань.

    У всьому світі зростає поширеність вживання новітніх тютюнових та нікотинових виробів серед дітей та підлітків, що викликає значне занепокоєння. В Україні середній вік першої спроби куріння сигарет становить 17 років (15 р. — чоловіки і 19 р. — жінки). За даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, майже кожна п’ята дитина віком 13-15 років вживає електронні сигарети. Ці продукти часто продаються саме молодим людям, які є важливим цільовим ринком для тютюнової індустрії.

    Тютюнова індустрія використовує оманливі повідомлення про меншу шкоду певних тютюнових виробів, а також використовує рекламну викладку у місцях торгівлі, реалізуючи тютюнові вироби з невластивими смаками фруктів, солодощів тощо з метою привабити дітей та молодь до куріння, що призводить до наркотичної залежності.

       На сьогоднішній день від вживання тютюну щороку помирають понад 5 мільйонів людей, в  основному від серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання.  Куріння перетворилося на соціальну проблему, якою змушені займатися міжнародні організації.

     Багато країн світу відмовляються від тютюнопаління, створюють спеціальні закони щодо обмеження паління або вживання тютюну у спеціально відведених місцях. Також багато європейських держав підняли високі ціни на продаж цигарок, це своєрідна боротьба з палінням серед населення. Адже воно завдає величезної шкоди не лише організму людини, а й державі.Україна – серед перших за кількістю викурених цигарок на людину. Це говорить про те, що в нашій країні ця проблема сягнула розмірів епідемії. Тому сьогоднішній день – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше, здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять десь глибоко дозріло бажання розпрощатись із тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні?

    Будь-яку залежність можна подолати, якщо Ви цього схочете. Це – вибір, який ніхто не може зробити замість Вас.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар