середа, 15 травня 2024 р.

Вишиванка - духовна броня українців

 

    Вже традиційно, у третій четвер травня не тільки в Україні, але й за її межами, українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди відзначають День вишиванки. В цьому році воно припадає на 16 травня. Свято не має ніякого політичного підґрунтя, покликане популяризувати українську культуру і традиції. Вишивку вживають в українському народному побуті передусім на предметах одягу, в основному на жіночих і чоловічих сорочках. Крім того, вишивки поширені домашнього вжитку, як ліжники, обруси, наволочки, рушники.

   Вишиванка, нарівні з писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

   З давніх-давен вишивка вважається оберегом, символом краси, здоров'я, щасливої долі, родової пам'яті, святості та любові. Українська вишивка - це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу.

   Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки. Загалом в Україні є близько  сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння. Зараз елементи  української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми.

   Вітаємо всіх з Днем вишиванки І запрошуємо до Перегінської центральної міської бібліотеки на перегляд книжково-ілюстративної виставки «Вишиванка -  духовна броня українців». Представлені матеріали ознайомлять читача з історією української вишивки, символікою і змістом візерунків й орнаментів вишиванок різних регіонів України.

   Зараз День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

Тож одягни цього дня вишиванку!

Прояви свою національну позицію! 



Немає коментарів:

Дописати коментар