Сторінки

четвер, 29 серпня 2024 р.

Їх подвигу не буде забуття…

Куди ж ви, хлопці, вирієм у небо?
Чому ж так рано? Вам би жити...жити.
 
29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України

   Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

   День пам'яті захисників України та символіка соняха виражають глибоку вдячність і повагу до тих, хто віддав своє життя за країну. Для нас - це обов'язок висловити подяку та шану Героям України, пам'ятаючи про те, що їхні жертви не будуть забуті, а ідеали житимуть і надалі!

    Повномасштабне вторгнення рашистів 24 лютого 2022 року змінило нашу реальність. І саме ця нова реальність породила нову творчість – творчість, яка стала не лише способом відрефлексувати події, що відбуваються, а й показати світові важливість боротьби українців за свій дім, свою землю, свою незалежність та вшанувати тих Героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Літературний контекст також змінився, відображаючи сучасні реалії. Тепер все більше українських захисників вкладають свої переживання у щемливі тексти, а письменники рефлексують на суспільні події звичним для себе способом – крізь слова на сторінках нових книг.

  Надзвичайно важливо згадувати та гідно вшановувати подвиг захисників, які віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – своє життя. Вони стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоб майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, розвивати соціальні ініціативи та відстоювали демократію й права людини тут, у тилу.

   Вшановуючи пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у Перегінській центральній міській бібліотеці влаштована книжкова виставка-пам’ять «Їх подвигу не буде забуття…» 

   Увазі користувачів пропонуємо віртуальну виставку творів сучасних поетів, які у своїх поезіях висвітлюють подвиги Героїв України та тему війни.


Рубаняк О. Назустріч смерті.-Харків:Фоліо,2022.

Збірка поезій кулеметниці з Верховинщини Оксани Рубаняк –  “На зустріч смерті”. Військовослужбовиця виконує бойові завдання на Донеччині у складі кулеметного взводу 72-ї окремої механізованої бригади та відважно бореться із російським окупантом. Окрім цього на передовій встигає писати вірші, пише ПІК.

“Назустріч смерті” – це книга-присвята зниклому безвісти побратиму Валентину Солтановському «Старому» та всім борцям за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

“Вірші, опубліковані у збірці, я писала на передовій. У бліндажах та окопах, під час артилерійських обстрілів та стрілкових боїв, наступів та штурмів в голові були різні думки. Коли ж я потрапляла у спокійніше місце, записувала все на аркуш, щоб потім поділитися зі світом. Я мусила поділитися побаченим з вами”, – розповідає дівчина.



Слоньовська О.У камуфляжі й бронежилеті: Поезії.- Івано-Франківськ: Місто НВ, 2023.

Мова таки має значення… Але тільки в тому випадку, коли не втратило своєї сутності Слово… Не розсипалося, не погасло,  не зотліло, а пішло по світах словами, піснями, легендами… У спадлахах перших вибухів нашої Вітчизняної війни нікчемними нащадками , стало чітко видно і наш народ, що несподівано Велико постав з майже нізвідки, і кожного чи кожної з нас… Народ постав Воїном, його люди постали Людьми, Бійцями, Волонтерами… І тут ніколи і ніде відчулася майже фізична потреба у духовному – Слові Господньому і слові людському – поетичному… Ольга Слоньовська , людина з високим іменем у поетичному світі, в числі перших пішла зі  своїми віршами боронити українську душу на всіх фронтах людської свідомості…ЇЇ кожне слово  - куля в чоло оZVірілого ворога… І хай Перемога ще тільки гряде, але пліч-о-пліч зі своїм народом, з його непохитними воїнами –Слово…Справжнє…Українське…Слава тобі, Україно… І вам слава, Герої Вічної Вітчизняної війни України з росією.

Поезія написана в час повномасштабного вторгнення, а тому передає ті емоції, що в кожного з нас зараз на душі. Вірші своєю правдивістю і відкритістю зачіпають за живе. Біль, страх, сльози… усе це змогла передати Ольга Володимирівна своєю майстерністю.


Про що гудуть сирени України?:літературний альманах.- Біла Церква:Час ЗМІН Інформ, 2022.

Збірка патріотичної лірики в різних авторських стилях, із різної перспективи та з єдиним посилом – «Україна. Війна». Цей мотив об’єднав поетів, прозаїків, ілюстраторів: разом учасники проєкту зібрали кошти на допомогу ЗСУ та вигравіювали мистецтвом криваву історію сьогодення. Тут чути постріли, тут видно згорілі будинки, тут понівечені трупи на дорогах, тут щоденна точка фізичної й моральної напруги українських військових, тут віра, тут повернення додому. Де б ми не були фізично, ми – тут, у своїй державі.

Україна щодня пам’ятає воїнів, які поклали своє життя за її волю та незалежність, але цей день – для гідного вшанування їхньої пам'яті. День, коли кожен українець може подякувати загиблим захисникам та виявити пошану, схиливши голову під час хвилини мовчання. Це найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за мир у наших домівках та захист. 

БОЛИТЬ...

Пам'ятаємо! Герої не вмирають!

Адже герої живі, поки жива пам’ять про них... Їх подвигу не буде забуття…



Немає коментарів:

Дописати коментар