Сторінки

четвер, 26 вересня 2024 р.

„Дмитро Павличко – класик української поезії”(95 років від дня народження Дмитра Павличка)



   28 вересня 2024 року минає 95 років від дня народження Дмитра Павличка.
  У сузір’я славних імен України він ввійшов як видатний український поет, критик і літературознавець, перекладач, публіцист, державний діяч, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. Народився 28 вересня 1929 року у селі Стопчатові на Івано-Франківщині в багатодітній селянській родині.
   Невеликі поезії Д. Павличко почав писати ще в дитинстві, а поява першої поетичної книжки „Любов і ненависть" збіглася з роком закінчення ним Львівського університету. Дошкільникам та молодшим школярам полюбилися Павличкові поезії, які друкувалися в дитячих журналах, виходили окремими книжками: „Золоторогий олень", „Дядько Дощ", „Де найкраще місце на землі?", „Обруч" та інші. У 70-ті роки вийшли ще дві збірки, які належать до кращих у творчому доробку майстра, - „Сонети подільської осені" і „Таємниця твого обличчя".
   Дмитро Павличко відомий не лише як поет, але і як пісняр, публіцист, громадський діяч. Його вірші надзвичайно мелодійні, пісенні, як от: „Впали роси на покоси", „Лелеченьки", „Віконце", невмирущі, відомі на весь світ „Два кольори". Павличко-публіцист своїми статтями-сповідями, статтями-монологами, статтями-роздумами намагався відповідати на актуальні питання сьогодення, виступав  як істинний поборник свободи і справедливості на рідній землі.
   Запрошуємо до Перегінської центральної міської бібліотеки, де діє книжкова виставка-вшануванняа „Дмитро Павличко – класик української поезії”, яка допоможе дізнатися про життєвий і творчий шлях письменника, ознайомить із світом його захоплень, колом спілкування, місцями перебування, рисами характеру та уподобаннями. Письменник ставив за мету виховати любов до України і повагу до її героїв. Книги допоможуть користувачам глибше вивчити біографію письменника, дізнатися про пісенну творчість Дмитра Павличка. І це не дивно, бо вірші митця викликають найніжніші почуття, найщиріше захоплення. Краса і нев’януча свіжість, барвистість і мелодійність – основні риси його творчості.
   Біля виставки пройшли поетичні хвилинки, на яких декламувалася лірична та інтимна лірика письменника.


   Творча спадщина Павличка багата. Ми знаємо, читаємо, співаємо пісні на його вірші. Вони відгукуються в нашому серці чарівною мелодією української мови.

Немає коментарів:

Дописати коментар