Сторінки

вівторок, 10 вересня 2024 р.

«Неосяжний світ Довженка»(130 років від дня народження Олександра Петровича Довженка)

 


10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Петровича Довженка – українського кінорежисера, письменника, художника-графіка, громадського діяча, фундатора національного кінематографа.

Спадщина Довженка багатогранна і неповторна. Випереджаючи свій час, твори Олександра Петровича нікого не залишали байдужими: вони викликали та й тепер продовжують викликати дискусії. 

Письменник приваблює нас активною соціальною позицією, що знайшла вияв у неповторних образах його своєрідного мистецького світу. Характер художнього синтезу митця настільки неповторний, багатий ідейним і естетичним змістом, що він хвилює нас й сьогодні. Він зробив величезний внесок в українське відродження 20-х років минулого століття. Своїми фільмами «Звенигора», «Арсенал», «Земля» створив не тільки українське кіномистецтво, а й вплинув на розвиток світового кіно. В українській літературі саме Довженко, видатний кінорежисер і водночас письменник, започаткував новий жанр — кіноповість, тобто повість, написану з урахуванням специфіки кіно.

Життєвий та творчий шляхи митця взаємопов'язані й найповніше постають на сторінках книги харківського видавництва «Фоліо» — «Олександр Довженко. Щоденникові записи». Ця книга - перша повна наукова публікація щоденникових записів митця за 1939-1956 роки. Згідно із  щоденниковим жанром автор фіксує основні події свого особистого та творчого життя, починаючи з виходу на екрани фільму «Щорс» (1939) та до завершення роботи над сценарієм «Поема про море» (1956). Детально описано історичні події, свідком яких був Олександр Петрович : приєднання Західної України до СРСР, початок Великої Вітчизняної війни, відступ армії та окупація України німецькими військами, визволення України (Харкова, Києва), післявоєнні роки, смерть Сталіна й зміни в житті країни. Відмінною особливістю цього пронизливого за одкровенням і емоційним напруженням тексту є його творчий компонент. Саме сторінкам щоденника Довженко повіряв свої найпотаємніші творчі плани, розробки сценаріїв «Україна у вогні», «Мічурін», оповідання та незавершений роман «Золоті ворота». 

Якби здійснилося все те, про що мріяв О. Довженко, яким би щасливим стало людство! Олександр Петрович — унікальна постать в історії України. Доля наділила його щедрим талантом: він умів любити — Україну, її народ, своїх батьків, природу, своїх дружин, творчість, літературу, кіно, живопис, будь-яку цікаву творчу справу. Це наш і письменник, і кінорежисер, і художник, і державна людина. Усе йому було під силу, на все його вистачало. За що б не взявся — і все виходило талановито. Він завжди мріяв, жив активним громадським життям, любив нове, зміни, любив майбутнє.

До ювілею геніального режисера, письменника, художника і філософа Олександра Довженка працівники Перегінської центральної міської бібліотеки підготували книжкову виставку  «Неосяжний світ Довженка». Література представлена допоможе простежити формування світогляду та творчості О. Довженка.





Немає коментарів:

Дописати коментар